G.Skillova Trident Z Royal memorija preko 6 GHz

G.Skill je postao vlasnik još jednog svjetskog rekorda u brzini memorije – Trident Z Royal, jedna od kičastijih memorija na tržištu, uspjela je postići brzinu veću od 6 GHz

Stjepan Bilić četvrtak, 12. rujna 2019. u 06:00

G.Skill je krajem prošle godine predstavio jednu od kičastijih memorija – Trident Z Royal (DDR4). No, pokazalo se kako kičasti dizajni nije jedino po čemu će se ovu memoriju pamtiti, već i po njezinoj brzini, koja sa svakim mjesecom postaje sve veća.

Odmah mala ograda od prethodne rečenice, brzina memorije se ne povećava svakog mjeseca sama po sebi, već pod umijećem raznih overklokera koji uz brutalne sustave hlađenja uspijevaju iz mjeseca u mjesec izvući iz nje pokoji MHz više. Tako je bilo i ovaj put kada je tajvanski profesionalni overkloker Toppc uspio potjerati memoriju Trident Z Royal preko 6 GHz.

Točnije, konačna brzina koju je navedena memorija postigla je 6.061,8 MHz i probila magičnu barijeru DDR4-6000. Napomenimo kako je osnovna (tvornička) brzina ove memorije ovisno o modulu između 3.400 i 4.600 MHz.

Za postizanje ovog rekorda nije bila dovoljna samo kvalitetna memorija, već i kvalitetna matična ploča te procesor. Matičnu ploču osigurao je MSI – MPG Z390I GAMING EDGE AC, a procesor Intel – Core i9-9900K. Kako se išlo na osjetno podizanje brzine memorije bilo je potrebno osigurati i snažno hlađenje: Kako nema tog ventilatora koji bi temperaturu, a time i stabilnost memorije držao pod kontrolom, Toppc je ponovno posegao za tekućim dušikom.

„Postizanje DDR4-6000MHz bio je naš cilj već dugo vremena, i izuzetno smo uzbuđeni što smo zajedno s MSI-om uspjeli postići ovu veliku prekretnicu“, izjavio je Tequila Huang, korporativni potpredsjednik u G.Skill-u. Dodao je i kako u suradnji s MSI-om vide ogromne napore koje su uložile obje strane kako bi brzinu memorije pogurali do novih granica i omogućili da ovaj svjetski rekord postane stvarnost. Nadamo se da ćemo nastaviti raditi s jakim timovima poput MSI-a kako bi DDR4 memoriju gurnuli u nove visine i zajedno postigli još nekoliko prekretnica.