Po četvrti put u 2019. srušen svjetski rekord za najbržu DDR4 memoriju

Svjetski rekord u brzini DDR4 memorije u ovoj godini je do sada korigiran četiri puta, najnoviji je ponovno postavila ADATA čija je Spectrix D60G memorija postigla 5.737,6 MHz

Stjepan Bilić ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 06:00

ADATA je najnoviji vlasnik svjetskog rekorda u brzini DDR4 memorije. Ovu je titulu preotela od tvrtke Micron koja joj je istu preotela 16. svibnja, a koja je to ranije učinila od tvrtke Kingston 15. svibnja.

Podsjetimo, Kingston je prvi u 2019. godini srušio rekord u brzini DDR4 memorije, bilo je to odmah na počeku godine, 19. siječnja kada je overkloker Toppc uspio Hyper X Predator memoriji podići radni takt na 5.608 MHz. Gotovo četiri mjeseca kasnije Kingston je s trona maknula ADATA, točnije 13. svibnja. Kada je njezina Spectrix D60G DDR memorija postigla radni takt od 5.634,1 MHz.

No, ADATA-ina vladavina bila je kratkog vijeka. Samo tri dana kasnije Micron je preuzeo krunu i zasjeo na tron. Naime, profesionalnim overklokerima Stavrosu Savvopoulosu i Philu Streckeru iz overklokerskog tima Overclocked Gaming Systems pošlo je za rukom potjerati Ballistix Elite DDR4 memoriju do 5.726 MHz.

Naravno u svim navedenim slučajevima koristili su se ekstremni sustavi hlađenja, kakve ne nalazimo doma. Za početak tu je tekući dušik, a zatim i posebne vještine overklokera kao i pomno odabrana matična ploča te procesor. Za obaranje svjetskog rekorda uz navedenu memoriju korištena je i Asusova matična ploča Maximus XI Apex i Intelov Core i7-8086K procesor.

No, ni Micron se nije dugo zadržao na tronu, jer je ADATA 19. svibnja uspjela vratiti krunu i tron u svoj posjed, ponovno uz pomoć Spectrix D60G DDR4 memorije koja je ovog puta uspjela postići brzinu od 5.737,6 MHz, odnosno 11,6 MHz veću brzinu od Micronove Ballistix memorije. U rušenju rekorda korištena je matična ploča tvrtke MSI (MPG Z390I GAMING EDGE AC) te naravno, Intelov procesor, Core i9-9900K.

Ovdje očito neće tako skoro biti kraja, ovih 11,6 MHz svojevrsna je crvena marama ispred Micronovih očiju. Stoga, za koji dan, ako ne i sat možemo očekivati ponovnu promjenu svjetskog rekorda. Službeni poredak dostupan je ovdje.