Samsungov čip od 512 GB za ugradnju u mobitele

Južnokorejska kompanija objavila je početak proizvodnje flash memorijskog čipa rekordnog kapaciteta

Sandro Vrbanus utorak, 5. prosinca 2017. u 22:28

Samsung je ovoga tjedna objavio kako su započeli s masovnom proizvodnjom kapacitetom najvećeg memorijskog čipa za ugradnju u mobilne uređaje. Čip od 512 gigabajta zasnovan je na 64-slojnoj 512-gigabitnoj tehnologiji V-NAND, a dolazit će kao embedded Universal Flash Storage (eUFS) rješenje za novu generaciju mobitela.

512 GB na jednom čipu dvostruko je više od dosadašnjeg Samsungovog rekordera

Iz Samsunga kažu kako je ovaj čip zamišljen da bi stao na kraj eventualnim ograničenjima koja se mogu pojaviti kod korištenja micro SD kartica u mobitelima. Njegovom će ugradnjom uređaji dobiti veliku količinu interne memorije, a isti će biti već sada na raspolaganju proizvođačima koji tek kreću s razvojem novih generacija svojih mobitela. U Samsungu najavljuju da će ubrzano povećavati proizvodne kapacitete ovih čipova kako bi uvijek išli ukorak s potražnjom.

Osim što su revolucionarnom tehnologijom uspjeli postići zapisivanje u čak 64 sloja podataka i dvostruko gušće nego na dosadašnjim čipovima, u Samsungu su uspjeli i smanjiti potrošnju energije – pa tako ovaj čip kapaciteta 512 GB ne troši dvostruko više resursa od 256-gigabajtnoga.

Što se tiče brzina prijenosa podataka, kod čitanja je ovaj čip deklariran na 860 MB/s, dok podatke zapisuje brzinom od 255 MB/s – odnosno oko osam puta brže od prosječne micro SD kartice. Kod nasumičnog zapisivanja i čitanja ovaj čip još je moćniji i nudi 42.000 IOPS (input/output operacija u sekundi) kod čitanja i 40.000 IOPS kod zapisivanja podataka, što je čak 400 puta brže nego kod micro SD kartica.