Bečka gradska uprava posjeduje 240 vlastitih aplikacija

Po nekim procjenama Grad Beč je vodeći u svijetu po pitanju Open Data pristupa

Bug.hr srijeda, 28. veljače 2018. u 16:22

Kada dolazi idući tramvaj? Kome prijaviti neispravnu rasvjetnu lampu? Kako u invalidskim kolicima najlakše doći do kazališta?

Odgovore na sva ta pitanja i mnogo drugih informacija moguće je dobiti putem jedne od 240 bečkih gradskih aplikacija. A sve su one izrađene na temelju 340 metapodatkovnih zapisa koji obuhvaćaju javne podatke Grada Beča i koji su svima besplatno dostupni na Internetu.

Sa 240 vlastitih aplikacija bečka je gradska uprava vodeća u svijetu, što uopće ne čudi budući da je 2011. godine Beč bio prvi grad njemačkog govornog područja s Open Government portalom.

Povodom sutrašnjeg međunarodnog Open Data dana koji će se u Beču obilježiti mnogobrojnim događanjima, predavanjima i radionicama član bečkog poglavarstva za informacijske i telekomunikacijske tehnologije Andreas Mailath-Pokorny izjavio je: „Beč je na vodećem mjestu po Open Data pitanju. Informacije su sirovina 21. stoljeća, a Open Data pristup najjednostavniji je način da ih se na što širi način iskoristi i da iz njih proizađu inovativna rješenja. Izazov s kojim se pri tom suočavamo je kako učiniti da građani, znanost i gospodarstvo najbolje profitiraju od tih podataka, a da ovo javno dobro ostane zaštićeno od zlouporabe“.