Google s Play Storea uklonio 200 aplikacija zbog adwarea

Google je s Play Store trgovine aplikacija uklonio 200 aplikacija za koje je tvrtka Check Point utvrdila da sadrže adware, a prije uklanjanja zajedno su preuzete oko 150 milijuna puta

Matija Pavlić četvrtak, 14. ožujka 2019. u 19:40

Google je sa svoje službene trgovine Android aplikacija Play Store uklonio oko 200 aplikacija i igri za koje je utvrđeno kako su sadržavale adware pod imenom SimBad.

Sve uklonjene aplikacije zajedno su preuzete preko 150 milijuna puta, jedna od njih preuzeta je 10 milijuna puta, dok je njih 13 preuzeto preko 5 milijuna puta. Među spornim aplikacijama prevladavaju simulacije kao što je na primjer igra Snow Heavy Excavator Simulator (ista ona koja je preuzeta 10 milijuna puta).

Spomenute aplikacije s adwareom otkrila je tvrtka Check Point, a one su bile u stanju u pozadini prikazivati oglašivački sadržaj, automatski otvarati internetske stranice sa specifičnim URL-om ili pak određene stranice na samoj Play Store trgovini.

Aplikacije su bile u stanju detektirati kada korisnik upotrebljava svoj uređaj te u takvim trenucima prikazivati više reklama. Također, ikona takve aplikacije nije vidljiva u draweru te stoga njezino uklanjanje za neiskusne korisnike predstavlja problem.