Objavljena mobilna igra Space Invaders, s tehnologijom proširene stvarnosti

Za 45. rođendan legendarne arkadne igre objavljena je njezina nova mobilna verzija, koja omogućava igračima "uranjanje" u svijet pikseliziranih izvanzemaljaca kroz tehnologiju proširene stvarnosti

Sandro Vrbanus utorak, 18. srpnja 2023. u 14:30

Space Invaders, legendarna arkadna video igra, lansirana je 1978. godine u Japanu, a tijekom 1980-ih godina dobila je brojne inačice i zavladala svijetom – od igraonica preko prvih osobnih računala i konzola, nema gdje se ova pucačina nije igrala. Ove godine obilježava se, dakle, 45. rođendan te igre, pa su njezin developerski studio Taito i Google zajedničkim snagama izradili novu verziju, prilagođenu modernim uređajima.

Spašavanje AR svijeta

Mobilna igra SPACE INVADERS: World Defense dostupna je na Androidu i iOS-u, a donosi poznati gameplay u potpuno novom okruženju – pikselizirane izvanzemaljske osvajače potrebno je uništavati u okruženju proširene stvarnosti. Napadači se pojavljuju u igračevom okruženju, izviru iza zgrada i krovova, skrivaju se iza raznih predmeta te lebde nebom, a zadatak igrača jest "uhvatiti" ih na ekranu svojeg mobitela i pogoditi oružjem, tj. "spasiti svijet".

Osim što okruženje ARCore i Googleov Geospatial API koriste ono što mobitel "vidi" svojom kamerom, kako bi stvorili jedinstveno iskustvo igranja u stvarnom trodimenzionalnom AR okruženju, novi Space Invadersi prilagođavaju igranje stvarnom svijetu, upotrebom lokacijskih podataka – pa će tako u igri biti vidljivo i lokalno vrijeme, tj. doba dana, pa i aktualni meteorološki uvjeti.

Grafike u igri prepoznatljive su iz retro verzije, ali modernizirane. Ideja je privući igrače, otprilike kao što je to činio Pokemon Go, da istražuju svoje susjedstvo, otkrivaju i uništavaju virtualne neprijatelje, pa tako zarađuju bodove i otključavaju nove mogućnosti.