Counterpoint o tržišnim udjelima: Huawei pretekao Apple, a Nokia opet među prvih deset

Counterpoint Research je objavio izvješće o isporučenim pametnim telefonima u drugom kvartalu, Huawei je preuzeo drugu poziciju na ljestvici od Applea, a na listi se našla i tvrtka HMD Global

Matija Pavlić petak, 3. kolovoza 2018. u 06:00

Counterpoint Research je objavio izvješće o isporukama pametnih telefona u drugom kvartalu godine iz kojeg su vidljive i određene značajnije promjene.

Ono što posebice upada u oči je smjena na drugoj poziciji ljestvice, umjesto Applea na drugo mjesto po isporukama je došla tvrtka Huawei. Kineska tvrtka je u drugom kvartalu zabilježila rast isporuka pametnih telefona na godišnjoj razini od 41% (54,2 milijuna isporučenih uređaja).

S druge strane Apple je imao rast isporuka od samo 1% zbog čega je na objavljenoj ljestvici pao na treće mjesto (41,3 milijuna isporučenih uređaja).

Vodeći Samsung isporučio je 71,6 milijuna pametnih telefona (pad od 11% na godišnjoj razini) te ima tržišni udio od 20% (pad od 2% na godišnjoj razini). Huawei sada ima tržišni udio od 15%, a Apple tržišni udio od 11%.

Druga važna informacija je da se po prvi puta na listi vodećih proizvođača ponovno nalazi i Nokia, doduše posredstvom tvrtke HMD Global koja izdaje uređaje pod njihovim brandom (također finska tvrtka osnovana u prosincu 2016. godine).

HMD Global nalazi se na devetom mjestu s 4,5 milijuna isporučenih mobilnih uređaja (rast od 782% na godišnjoj razini). Do kraja ljestvice većinu mjesta zauzimaju kineski proizvođači mobilnih uređaja Xiaomi, Oppo, Vivo i Lenovo, s izuzetkom južnokorejskog LG-ja na sedmoj poziciji (koja bilježi pad udjela od 23%).

Na kraju valja napomenuti da su tri vodeća proizvođača pametnih telefona, dakle Samsung, Huawei i Apple, odgovorni za 46% svih isporuka pametnih telefona.