Galaxy A80 - rotacijska kamera, klizni mehanizam i Snapdragon 730G

Samsung je jučer predstavio Galaxy A80 – svoj prvi mobitel s rotacijskom kamerom čime su postigli da selfie kamera bude jednako kvalitetna kao i glavna

Stjepan Bilić četvrtak, 11. travnja 2019. u 06:00

Samsung je danas, 10. travnja 2019. godine predstavio mobitel Galaxy A80. Ranije glasine o rotacijskim kamerama na kliznom mehanizmu pokazale su se točnima.

Galaxy A80 opremljen je sa 6,7“ Super AMOLED zaslonom razlučivosti 2400 x 1080 točaka unutar kojeg je integriran i skener otisaka prstiju. Kako su sve kamere smještene unutar kliznog mehanizma zaslon je u potpunosti bez ureza i rupa. Kako je vidljivo na priloženim fotografijama zaslon gotovo u potpunosti prekriva prednju stranu uređaja, jedino se pri dnu nazire malo deblji rub uz kućište.

Mobitel dolazi u konfiguraciji sa 8 GB RAM-a i 128 GB podatkovnog prostora, baterijom kapaciteta 3.700 mAh te podrškom za Super-Fast Charging tehnologiju (25W). Nažalost, A80 poput modela A70 također nema mogućnost bežičnog punjenja baterije. Kad već navodimo što je Samsung izostavio navedimo i utor za memorijsku karticu.

Iako Samsung na svojim internetskim stranicama u ovom trenutku ne otkriva previše informacija vezano u SoC, jedan drugi izvor navodi kako se Galaxy A80 temelji na novom Snapdragonu 730G koji je dan ranije također službeno predstavljen. No, Samsung je otkrio kako SoC ima dvije jezgre brzine 2,2 GHz te šest jezgri brzine 1,8 GHz.

Što se kamera tiče, Galaxy A80 ima ih tri. Glavna je razlučivosti 48 MP (f/2.0), druga je razlučivosti 8 MP (f/2.2),  a treća kamera je 3D ToF kamera. Ove tri kamere služe za takozvano standardno fotografiranje i snimanje videa, ali za snimanje selfija. Da bi kamere postale selfie kamere potrebno je povući zaslon prema dolje, time se aktivira klizni mehanizam koji potom automatski okreće kamere prema korisniku.

Sa softverske strane uređaja nalazi se Android 9.0 Pie i korisničko sučelje One UI. Samsung je odlučio Galaxy A80 obući u stakleno (3D) kućište s metalnim okvirom. Kupci će moći birati između tri boje - Phantom Black, Angel Gold i Ghost White. Dimenzije uređaja su 165,2 x 76,5 x 9,3 milimetara.

O cijenama proizvođač za sada nije otkrio ništa. No, ima vremena, Galaxy A80 u prodaju kreće tek od 29. svibnja 2019. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.