Galaxy Fold - savitljivi zaslon, šest kamera i podrška za rad s do tri aplikacije istovremeno

Nakon brojnih glasina, Galaxy Fold, Samsungov prvi mobitel sa savitljivim zaslonom je stigao i sa sobom donio tehnološke i softverske inovacije

Stjepan Bilić petak, 22. veljače 2019. u 06:00

Zadnjih mjeseci u medijima se dosta pisalo o mobitelu Galaxy Fold. Razina glasina je bila tolika da su neki drugi igrači također počeli najavljivati, ali i predstavljati vlastite mobitele sa savitljivim zaslonom. Podsjetimo, pri je bio Royole sa svojim FlexPai mobitelom, no dotični je više fora nego uređaj kojeg je ugodno koristiti. Cilj njegovog postojanja je više da bi se moglo reći prvi smo imali mobitel sa savitljivim zaslonom te želja da se podbodu veći igrači na tom polju nego stvarna želja za komercijalizacijom proizvoda.

Ova tvrdnja još više dobiva na značenju kada se dotični usporedi s Galaxy Foldom, sama debljina uređaja je više nego dovoljan razlog da se kupac radije okrene prema Foldu nego FlayPaiu. Naime, iz priloženih fotografija vidljivo je kako je Galaxy Fold unatoč nešto većoj debljini od trenutno popularnih mobitela i dalje lakši za korištenje i prenošenje nego što je to slučaj s FlexPaiom i drugim sličnim uređajima.

Kao što znamo od ranije, Samsung je Galaxy Fold opremio s dva zaslona, manjim od 4,6“ (Super AMOLED, 21:9, 1960x840) te većim 7,3“ Dynamic AMOLED zaslonom (4.2:3, 2152x1536) koji se može savijati bez da pritom nastanu oštećenja. Službeni naziv takvog zaslona je Infiniy Flex i prema navodima proizvođača polarizer mu je 45% tanji od bilo kojeg ranijeg kojeg je tvrtka do sada proizvela. Razvoj na njemu je trajao sedam godina. Kako bi takav zaslon bio zaštićen od potencijalnih oštećenja isti je smješten s unutrašnje strane kućišta.

Galaxy Fold ima ukupno šest kamera – tri sa stražnje strane (2x 12MP i 1x 16 MP), jednu s prednje (10 MP) te dvije kamere s nutarnje (10 MP i 8 MP), a koje će se koristiti kada se Fold raspakira na svoju punu veličinu. Unutarnji zaslon ima oveći notch s desne strane koji je nužan kako bi se smjestili svi senzori i kamere.

Samsung je ovaj uređaj opremio s trenutno najnovijim 7nm procesorima (Snapdragonom 855 za američko te Eynosom 9820 za europsko i druga tržišta), s 12 GB RAM-a te s 512 GB, brze UFS 3.0 interne memorije. Galaxy Fold nema mogućnost naknadnog proširivanja podatkovnog prostora. Skener otisaka prstiju ne nalazi se unutar zaslona već je postavljen na desnom rubu, na visini koja bi trebala odgovarati većom broju korisnika.

Galaxy Fold nema samo dva zaslona, već i dvije baterije. Svaka od njih je postavljena na svojoj polovici uređaja kako bi težina uređaja bila ujednačena s obje strane. Ukupni kapacitet baterija je 4.380 mAh. Mobitel podržava žično i bežično punjenje, a bežično može puniti i druge mobitele.

Samsung će na tržište izbaciti dva različita modela – s podrškom za 4G i 5G mreže. Softversku stranu uređaja čini Android 9.0 Pie i One UI sučelje. Uređaj podržava rad s do tri aplikacije istovremeno što možete vidjeti u promotivnom videu. Kako bi rad s više aplikacija istovremeno osigurao što bolej korisničko iskustvo Samsung je na optimizaciji sučelja i aplikacija surađivao s njihovim developerima – Googleom, Facebookom, Microsoftom, Netflixom, WhatsAppom i drugima.

Galaxy Fold najprije će imati priliku isprobati Amerikanci gdje prodaja kreće od 26. travnja, a Europljani i ostatak svijeta od 3. svibnja 2019. godine. Početna cijena na američkom tržištu je 1.980 USD. Ona europska bit će oko 2.000 eura.