Galaxy S23 FE koristit će Exynos u Europi, dok će verzija u SAD-u dobiti Snapdragon

Čini se da Samsung vraća svoju staru praksu s kojom su mnogi korisnici bili nezadovoljni. Nadolazeći Galaxy S23 FE bit će pogonjen Exynosom u Europi, dok će verzija u SAD-u dobiti poželjniji Snapdragon 8 Gen 1

Matej Markovinović subota, 15. srpnja 2023. u 18:45

Ako je bilo za suditi prema informacijama koje kolaju društvenim mrežama i medijima još od veljače, Samsungov nadolazeći „ubojica flagshipa“, Galaxy S23 FE, trebao bi biti pogonjen Qualcommovim Snapdragonom 8 Gen 2 ili barem prošlogodišnjim Snapdragonom 8 Gen 1.

To će, čini se, biti istina, ali ne u potpunosti. Naime, testovi Geekbencha i službene Samsungove stranice za podršku, otkrivaju da će američka inačica modela Galaxy S23 FE imati Snapdragon 8 Gen 1, dok će ona europska imati Exynos 2200, prenosi GSM Arena.

Samsungova praksa korištenja različitih SoC-ova ovisno o regiji u kojoj se mobitel prodaje, frustrira mnoge korisnike već godinama. Još je 2020. godine pokrenuta peticija koja zahtijeva od južnokorejskog proizvođača da prestane s korištenjem Exynosa u svojim mobitelima, ponajviše zbog slabijih performansi u usporedbi sa Snapdragonom, lošije energetske učinkovitosti te slabije autonomije.

Iako Samsungova serija Galaxy S23 koristi Snapdragon 8 Gen 2 u svim regijama, peticija očito nije u potpunosti urodila plodom. Samsung je nezadovoljnim korisnicima rekao da Exynos i Snapdragon SoC-ovi prolaze kroz jednake „stroge i rigorozne“ scenarije testiranja u stvarnom životu, kako bi svima pružili dosljedne i optimalne performanse.