Htjeli izbjeći plaćanje carine, a na kraju ostali bez 3.600 novih iPhonea

Zapljena je izvršena zbog pokušaja izbjegavanja plaćanja carinskih troškova koji su zakonom propisani od strane indijskih vlasti

Matej Markovinović srijeda, 1. prosinca 2021. u 06:00

Roba vrijedna preko pet milijuna dolara “pala” je u zračnoj luci u Mumbaiju. Ne, ovoga puta nije riječ o velikoj pošiljci narkotika otkrivenoj zbog neiskusne mule, već o preko 3.600 iPhonea 13 koji su u Indiju stizali glumeći memorijske kartice.  

Indijski odjel koji se bavi krijumčarenjem i sličnim pothvatima, DRI (Department of Revenue Intelligence), priopćio je da su zahvaljujući “obavještajnim podacima”, pregledali dvije pošiljke pristigle iz Hong Konga, u kojima se prema uvoznim dokumentima trebala nalaziti hrpa memorijskih kartica. 

Međutim, kako prenosi Gizmo China, DRI je otkrio da pošiljke sadržavaju ukupno 3.646 iPhone 13 pametnih telefona, kojima je ukupna vrijednost utvrđena na oko 5,7 milijuna dolara. Šverceri su, dakle, stavljanjem lažne oznake htjeli izbjeći plaćanje carine na pametne telefone koji se uvoze u Indiju. 

No, doznaje se da nisu pronađeni samo Appleovi pametni telefoni, već i 12 Googleovih Pixel 6 Pro modela, koji službeno nisu ni izašli za indijsko tržište. Također je pronađeno i nekoliko Apple Watch pametnih satova, no nije objavljeno koliko i o kojoj je seriji riječ.