Huawei opet manipulira s DSLR fotografijama

Huawei je ponovno uhvaćen kako mulja s DSLR fotografijama, odnosno kako za fotografije koje su snimljene s profesionalnim fotoaparatom tvrdi da su nastale pomoću njihovog mobitela (P30)

Stjepan Bilić utorak, 12. ožujka 2019. u 06:00

Huawei će uskoro predstaviti nove mobitele iz linije „P“, točnije modele P30 Lite, P30 i P30 Pro. Shodno tomu već neko vrijeme traje službena kampanja kojom proizvođač i prije predstavljanja nastoji zainteresirati potencijalne kupce za ovogodišnje modele.

Kako je jedna od glavnih značajki ovogodišnje „P“ linije ponovno kamera i to periskopska koja će snimane predmete moći približiti i do 5X jasno je kako je tvrtkin marketing dio kampanje posvetio i promoviranju njezinih mogućnosti. Pogotovo onih vezano uz približavanje objekata i predmeta.

U tome ne bi bilo ništa spornoga da Huawei opet nije uhvaćen kako koristi fotografije koje su snimljene profesionalnim DSLR fotoaparatom. Aljkavost marketinškog odjela je tim veća što su za promoviranje mobitela iz 2019. godine koristili i fotografiju koja je nastala deset godina ranije, u doba kada linija „P“ nije postojala ni na papiru (Ascend P1 izdan je u srpnju 2012.), a kamoli u zbilji.

Sporna fotografija prikazuje erupciju vulkana i snimljena je 2009. godine. Ista se može vidjeti na gettyimages stranici, a originalno ju potpisuje Tom Pfeiffer. Kako je Farid Saiyed primijetio fotografija vulkana nije i jedina za kojom je Huaweijev marketinški tim posegnuo, naime, sporna je i fotografija djeteta s patkama koju je snimio Jake Olson 2015. godine.

Huawei je već jednom uhvaćen u preuveličavanju mogućnosti kamera na svojim mobilnim uređajima. Bilo je to sredinom 2016. u vrijeme predstavljanja flagshipa P9. Ubrzo nakon što je otkrivena muljaža Huawei se oglasio priopćenjem u kojem je naveo kako je fotografija nastala pri snimanju službene reklame za P9 uređaj te je postavljena samo radi inspiracije te da nije postojala nikakva namjera zavaravanja korisnika.

Istine radi, Huawei nije jedina tvrtka koja pomoću profesionalnih fotografija pokušava inspirirati korisnike na stvaranje vlastitih pomoću mobitela, isto je učinio i Samsung krajem 2018. kada je prezentirao mogućnosti Galaxyja A8 Star.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi