iPhone greškom prijavljuje vožnju u zabavnom parku kao prometnu nezgodu

Nove linije iPhonea i Apple Watcha donose mogućnost automatiziranog prepoznavanja prometnih nezgoda i o tome automatski obavještavaju hitne službe. No, ima i lažno pozitivnih slučajeva

Sandro Vrbanus utorak, 11. listopada 2022. u 06:00

Američki mediji javljaju kako su njihove hitne službe, s poznatog broja 911, posljednjih dana primijetile određeni broj automatiziranih poziva, upućenih s iPhonea, a da njihovim vlasnicima zapravo nije trebala pomoć vatrogasaca, policije ili hitne pomoći. Ubrzo se ispostavilo i o čemu je točno riječ.

Naime, ako ste pažljivo pratili predstavljanje iPhonea 14 i novih verzija Apple Watcha, vidjeli ste kako je u tim uređajima poboljšan niz senzora, primarno akcelerometara te kako su oni u stanju prepoznati kada je korisnik bio sudionikom prometne nezgode. Iz Applea su tada tvrdili da je sustav rigorozno testiran. Mobitel i sat prepoznaju kada se kreću određenom brzinom, pa prema tome "zaključuju" da se korisnik vozi u automobilu. Ako potom u fazi vožnje primijete nagli udar, zaustavljanje ili sličan događaj s velikom silom deceleracije, doći će do detekcije prometne nezgode.

Lažno pozitivna detekcija

Ovakav bi nagli događaj trebao biti popraćen glasnim zvukom sudara i promjenom tlaka zbog otvaranja zračnih jastuka, pa su u Appleu bili uvjereni da običan pad mobitela ili neki sličan bezazleni događaj neće odmah aktivirati alarme i zvati hitne službe. No, najnoviji slučajevi lažno pozitivnih poziva na broj 911 pokazali su da su previdjeli jednu situaciju: vožnju "vlakom smrti" (rollercoasterom) u zabavnom parku. Upravo iz zabavnih parkova diljem SAD-a upućivani su bespotrebni pozivi hitnim službama.

Kada se operater javi na takav poziv, robotski glas Siri mu govori "vlasnik ovog iPhonea sudjelovao je u prometnoj nezgodi i ne reagira na svoj mobitel". To je logično, jer nakon detektirane nesreće iPhone korisniku daje nekoliko sekundi za reakciju, a u zabavnom parku vjerojatno se nalazi u džepu. Siri potom operateru daje i točnu lokaciju, prema kojoj je vrlo brzo postalo jasno da pozivi dolaze sa zabavnih "vlakova smrti"

Iz Applea poručuju da je algoritam detekcije prometnih nesreća provjeren na "preko milijun sati podataka o nesrećama i iznimno točan", ali i da će ga s vremenom poboljšavati.