Oppo prvi puta prikazao mobitel sa selfie kamerom ispod zaslona

Prvi puta javnost sada može vidjeti kako u praksi izgleda već nekoliko mjeseci najavljivani ekran mobitela od ruba do ruba iza kojeg se skriva kamera

Sandro Vrbanus utorak, 10. prosinca 2019. u 19:59

Početkom lipnja ove godine počelo se govoriti o tome da bi kineski Oppo mogao biti prvi proizvođač mobitela koji će na njih ugraditi zaslon od ruba do ruba, s time da će uspjeti ispod zaslona sakriti sve potrebne senzore pa i – selfie kameru. Ostvarenje tog cilja značilo bi da mobiteli uskoro neće morati imati razne notcheve ili otvore za kamere. Tehničkog dijela priče prihvatio se bio također kineski TCL koji je najavio proizvodnju mini-LED panela s prozirnom podlogom i mogućnošću selektivnog gašenja piksela na području iza kojeg se skriva kamera.

Sada je po prvi puta u javnost procurilo i kako bi ta stvar u praksi zaista mogla izgledati. David Imel s portala Android Authority na Twitteru je objavio prve fotografije još nepoznatog modela Oppo mobitela, prikazanom na događanju Oppo Ino Day 2019.

Na njima je vidljivo da se radi o "punom" ekranu bez usjeka ili otvora za kameru. No, kada se aktivira kamera dio ekrana se gasi da bi leća kamere mogla dobiti potrebno joj svjetlo.

Kamera je potom vidljiva, kako kaže Imel, samo pod nekim uglovima uz pomoć odsjaja. Kamera se nalazi, ako zaista dobro pogledate, u sredini uz gornji rub zaslona ovog mobitela, i zaista je jedva vidljiva (velika bijela točka u gornjem desnom uglu dio je prikaza na ekranu za vrijeme okidanja selfija).

Na spomenutoj Oppovoj prezentaciji nastao je i video na kojem se vidi ovaj mobitel u akciji:

Neki drugi koji su imali isti koncept u rukama uspjeli su uhvatiti i kadrove u kojima se prozirni dio zaslona nazire kao "mrlja" na ekranu, što govori u prilog tome da je tehnologija skrivanja kamere ispod ekrana još uvijek u povojima.

O mogućem terminu lansiranja modela koji bi imao ovakav ekran i sakrivenu kameru za sada se ne zna ništa.