Oppova selfie kamera ispod ekrana – kako je to moguće?

Posjetili smo kompaniju koja je izradila prvi panel za mobitel s mogućnošću smještanja selfie kamere ispod ekrana

Sandro Vrbanus petak, 7. lipnja 2019. u 14:41

Na slici: dio potpuno automatizirane CSOT-ove tvornice panela

Utrka za izradom mobitela koji bi s prednje strane imao samo zaslon je, čini se, pri kraju. Prije nekoliko dana Oppo i Xiaomi gotovo istodobno su objavili prve fotografije svojih mobitela koji bi trebali moći imati najbolje moguće rješenje ovog problema – selfie kameru smještenu, na nevidljiv način, ispod zaslona uređaja. Kada se pojavila informacija da je kineski Oppo proizveo mobitel, za sada još u fazi funkcionalnog koncepta, koji skriva kameru ispod LED panela, uz nju je stigla i ona neslužbena koja ju nadopunjuje – a to je da je potencijalno revolucionarni panel proizveo kineski TCL.

Spletom sretnih okolnosti, samo dan nakon Oppove najave našli smo se u Shenzhenu, u CSOT-ovoj tvornici televizijskih LED panela, u društvu glavnog razvojnog inženjera i šefa prodaje i marketinga ove kompanije. Više o tome kojim smo ih povodom posjetili i što smo sve doznali, čitat ćete u sljedećem broju Buga. CSOT (China Star Optoelectronics Technology) je kompanija koja proizvodi LED panele za TCL, u čijem je gotovo 90%-tnom vlasništvu, ali i za nekoliko drugih velikih proizvođača mobitela, televizora i drugih proizvoda.

Naravno, iskoristili smo trenutak pa smo priupitali predstavnike CSOT-a za inovativni ekran u Oppovom mobitelu i za špekulacije o tome da su ga oni proizveli. Momci su se znakovito nasmiješili i kratko poručili "nije to samo špekulacija".

Ovakvo rješenje za sada podržava samo mini-LED

Otkrili su nam tek da su njihovi inženjeri u istraživanju i razvoju, u koji TCL ulaže višemilijunske dolarske iznose, uspjeli postaviti mini-LED panel na potpuno prozirnu površinu. U trenutku kada se aktivira kamera mobitela, dio ekrana koji ima prozirnu pozadinu se gasi, postajući potpuno proziran, što omogućava snimanje selfieja.

Ono što je možda i uzbudljivije od ove vijesti jest i informacija koju smo dan kasnije dobili od samog CEO-a TCL-a, Kevina Wanga. Otkrio nam je da TCL planira, osim svojih marki Alcatel i BlackBerry, u posljednjem tromjesečju ove godine na tržište Europe plasirati i sasvim novi mobitel pod vlastitim imenom. Hoće li TCL-ov smartfon imati kameru ispod zaslona, to nažalost iz njega nismo uspjeli izvući.