Samsung pustio u opticaj zakrpu kojom rješava sigurnosni propust s čitačima otisaka prstiju

Samsung je pustio u opticaj zakrpu koja rješava sigurnosni propust s čitačima otisaka prstiju na telefonima iz serija Galaxy S10 i Note10, no pojedini korisnici svejedno nisu zadovoljni

Stjepan Bilić četvrtak, 24. listopada 2019. u 20:00

Prije par dana otkriveno je kako Galaxy S10 i Note10 telefoni imaju oveći sigurnosni problem. Podsjetimo, nakon postavljanja folija i drugih zaštita na zaslon, skener otiska prsta sve je otiske prepoznavao kao točne, čak i one koji nikada nisu bili registrirani na uređaju.

Da je riječ o ozbiljnom propustu govori i alarm koji se upalio kod pojedinih banaka, a koje su počele otkazivati podršku korisnicima koji su njihove aplikacije za mobilno bankarstvo koristili na pogođenim uređajima. Dok su neke banke onemogućavale prijavu putem otiska prsta, druge su u potpunosti blokirale rad svoje mobilne aplikacije, do daljnjeg.

Srećom, Samsung je ovaj sigurnosni incident shvatio vrlo ozbiljno te je već izdao softversku zakrpu kojom ga rješava. No time je nehotice kod dijela korisnika izazvao nepovjerenje u privatnost podataka, odnosno u što sve Samsung ima uvid.

Naime, Samsung je u uputama objasnio kako će informaciju o dostupnosti zakrpe dobiti samo oni korisnici koji se u svoje uređaje prijavljuju putem otiska prsta.

Jedan od čitatelja stranice SAMMOBILE smatra kako Samsung samom spoznajom da se na nekom uređaju koristi, odnosno ne koristi skener otiska prsta krši njegovo pravo na privatnost. Drugi pak s pravom pita znači li to kako njegov uređaj neće biti pokrpan budući da ne koristi skener otiska prsta. Sve u svemu, najvjerojatnije se radi o tome da Samsung želi izbjeći nepotrebno preopterećenje servera zbog preuzimanja zakrpe i od strane korisnika kojima trenutno nije potrebna. Svi ostali će zasigurno zakrpu dobiti unutar iduće OTA nadgradnje sustava.

Za sve one koji na svojim Galaxy S10 i Note10 uređajima koriste otisak prsta Samsung savjetuje preuzimanje zakrpe, uklanjanje zaštita za zaslone te brisanje i ponovno registriranje otisaka prstiju. Napomenimo i kako obavijest o dostupnosti zakrpe nije moguće obrisati sve dok se ista ne instalira na uređaj.