Sony pustio u opticaj Android 10 i za starije flagshipe i serija Xperia XZ2 i XZ3

Nakon što je Android 10 donio na svoje novije flagshipe, Sony je sada odlučio nadograditi i starije, one iz 2018. godine – Xperiju XZ2, XZ2 Compact, XZ Premium i Xperiju XZ3

Stjepan Bilić utorak, 7. siječnja 2020. u 06:00

Sony je zgotovio Android 10 za još par svojih telefona iz serije Xperia XZ. Radi se modelima s početka i kraja 2018. godine – Xperiji XZ2, XZ2 Compact, XZ Premium i Xperiji XZ3.

Nadogradnja dolazi pod oznakom 52.1.A.0.532 i veličine je 730 MB. Ekipa s internetske stranice XDA-Developers navodi kako Sony nije nadogradio Launcher pa za sada nema ništa od podrške za geste. Dio sučelja koji je zadužen za prikaz nedavno pokrenutih aplikacija i aplikacija koje se trenutno izvode u pozadini također je ostao na razini onog iz Androida 9.0.

Potonje je razumljivo, jer Sony ipak neke značajke želi ostaviti ekskluzivnima za novije modele, primjerice one iz 2019. godine. U ostale značajke Androida 10 Sony nije dirao, odnosno nije izbacio ili blokirao. Novi Android 10 na navedene Xperije ipak donosi znatna poboljšanja – veću sigurnost, bolju privatnost i bolju kontrolu lokacije uređaja (korisnika). Dodatni plus jest svakako tamni mod koji sada radi na razini sustava. U prilogu možete vidjeti i par screenshota korisničkog sučelja nakon nadogradnje na Android 10.

Prije nego što se odlučite nadograditi svoje Xperije na najnoviju inačicu Androida imajte na umu kako je to trajno – Sony posebno navodi kako neće biti moguće vratiti se na stariji Android 9. Sada kada je riješena nadogradnja za XZ i X3 seriju, na red bi mogli doći i uređaji Xperia X10 i X10 Plus koji po svojim specifikacijama spadaju u uređaje iz srednjeg segmenta.