Usprkos slabijem početku godine, iPhone se sve bolje prodaje u Kini

Povećanje isporuka predstavlja oporavak nakon što je Apple zabilježio značajan pad isporuka od 37 posto tijekom prva dva mjeseca ove godine

Matej Markovinović četvrtak, 30. svibnja 2024. u 12:52
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prije nekoliko tjedana, Tim Cook predvidio je rast prodaje iPhonea na nekim tržištima uključujući i Kinu. Čini se da je izvršni direktor Applea bio u pravu, jer najnovije izvješće Kineske akademije za informacijske i komunikacijske tehnologije (CAICT) pokazuje da je isporuka mobitela stranih marki u travnju porasla za 52 posto, a većina ih upravo nosi logotip odgrizene jabuke.

Točne brojke isporuka iPhonea nisu poznate, ali je poznato da su zabilježile veliki porast prošloga mjeseca. Radi se, zapravo, o oporavku nakon što je Apple zabilježio značajan pad isporuka od 37 posto tijekom prva dva mjeseca 2024. godine.

Oporavak se pripisuje velikim popustima koje je Apple nudio na odabrane modele iPhonea u Kini, a sve kako bi se pokušali približiti Huaweiju koji je na tamošnjem tržištu predstavio seriju Pura 70. Cijene za neke modele bile su čak i do 300 eura niže.

Appleov veliki pad u prvom kvartalu ove godine.  📷 Foto: Canalys
Appleov veliki pad u prvom kvartalu ove godine. Foto: Canalys

Podaci CAICT-a pokazuju i da je u travnju u Kini isporučeno ukupno 3,495 milijuna mobitela stranih marki, što predstavlja povećanje od 25,5 posto u odnosu na prošlu godinu.