Xiaomi predstavio svoj prvi Android One mobitel - Mi A1

Xiaomi je predstavio svoj prvi mobitel iz Android One programa – Mi A1 najviše će se razlikovati od ostatka tvrtkine ponude po tome što će imati čisti Android, onakav kakvim ga je zamislio Google

Stjepan Bilić srijeda, 6. rujna 2017. u 01:17

Xiaomi, poznati kineski proizvođač mobitela predstavio svoj prvi uređaj iz Android One programa – Mi A1. Najveća razlika u odnosu na ostale tvrtkine modele je u čistom Androidu bez sučelja MIUI.

Naime, hardver je u potpunosti posuđen od modela Xiaomi Mi 5X što znači kako se i ovdje radi o mobitelu s 5,5-inčnim FHD zaslonom i Qualcommovim Snapdragonom 625 u kombinaciji s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Također sa stražnje strane kućišta nalaze se identične kamere od 12 MP (2X optički zum) dok se s prednje strane nalazi također identična kamera od 5 MP kakva je i na uređaju Mi 5X koji je dostupan samo za kinesko tržište.

Razlika ipak ima i to u softveru. Naime, dok je Mi 5X zapeo na Androidu 7.1.1, Mi A1 je dobio zadnju moguću inačicu Nougata – 7.1.2. Također odmah tijekom predstavljanja je napomenuto kao će Mi A1 uskoro dobiti nadogradnju na Android 8.0 (Oreo) te kako će biti jedan od prvih mobitela koji će 2018. dobiti i Android P.

Nadalje, iako je moguća nadogradnja podatkovnog prostora pomoću memorijske kartice (do 128 GB) ona najvjerojatnije neće biti potrebna. Budući da je MI A1 dio Android One programa osiguran je neograničeni prostor u Googleovom Cloudu (Google Photos) za pohranu fotografija i videa u visokoj kvaliteti.

Izvor (GSMArena) navodi kako je Xiaomi unatoč pravilima o čistom Androidu odlučio zadržati svoju kamera aplikaciju iz MIUI sučelja. Mi A1 upakiran je u metalno kućište (155,4 x 75,8 x 7,3 milimetara), ima skener otiska prsta i bateriju od 3.080 mAh.

Prodaja kreće od 12. rujna i bit će dostupan u 37 zemalja, od čega i u 10 europskih. Ako je suditi prema cijeni s indijskog tržišta (14.999 rupija) europska bi mogla biti ispod 200 eura.