Acer Predator Z271T - Igrač s dodanim vrijednostima

Ovaj zakrivljeni 27-inčni monitor donosi nekoliko zanimljivih značajki bitnih igračima – 144-hercno osvježavanje, podršku za G-Sync te Tobii eye-tracking modul

Denis Arunović subota, 7. listopada 2017. u 19:50
SPECIFIKACIJE - ACER PREDATOR Z271T
Ekran 1.920 x 1.080 (16:9) /  144 Hz (G-Sync)
Tip matrice / pozadinsko osvjetljenje VA / W-LED
Kontrast 1.000:1 (statički)
Svjetlina 300 cd/m2
Vrijeme odziva 4 ms
Kutovi gledanja (horiz. / vert.) 178º / 178º
Konektori DisplayPort 1.2, HDMI 2.0, USB 3.0 hub
Jamstvo 3 godine

Acerova serija monitora Predator dobro je poznata igračima i svima onima koji se tako osjećaju te je predmet želja mnogih. Ovom 27-inčnom modelu inicijalno će vas privući dizajn, jer je monitor oštrih, agresivnih linija, kako sprijeda, tako i straga. U istom duhu dizajniran je i atraktivan stalak. Ekran ima zakrivljenje koje osigurava veću “uronjenost” u igre, rubovi oko ekrana zadovoljavajuće su uski, a na širi donji rub nadodan je još i Tobii eye-tracking modul.

Radijus zakrivljenosti monitora je 1800R, što se u novije doba često viđa kod ekrana ove dijagonale
Radijus zakrivljenosti monitora je 1800R, što se u novije doba često viđa kod ekrana ove dijagonale

Korišten je 27-inčni VA panel, koji je zakrivljen u 1800R luku, a glavne su mu karakteristike razlučivost od 1.920x1.080 piksela (16:9), stopa osvježenja od 144 Hz, vrijeme odziva od 4 milisekunde te široki kutevi gledanja. Panel je 8-bitni te prikazuje 16,7 milijuna boja. Pozadinsko osvjetljenje je White LED (300 cd/m2), a proizvođač navodi pokrivenost sRGB spektra od 100%. Statički kontrast je zadovoljavajuće visok i premašuje tvrdnje proizvođača od 1.000:1.

Kvalitetom prikaza generalno smo zadovoljni – odziv panela je brz, ulaznog kašnjenja gotovo nema, a primjedbe upućujemo tek pomalo ispranim bojama i ispodprosječnoj oštrini slike, što je posljedica niske gustoće piksela (mala razlučivost – velika dijagonala). Kutevi gledanja vrlo su slični onima na IPS panelima, a dubina crne boje sasvim je zadovoljavajuća. Kao monitor za igranje i multimediju, Predator Z271T vrlo je dobar, no profesionalna upotreba je ograničena zakrivljenošću ekrana i nesavršenim prikazom boja.

Monitor na stražnjoj strani ima joystick i četiri tipke za upravljanje (jedna je za uključivanje i isključivanje monitora) te kretanje izbornicima, koji nude brojne opcije. Osim što je moguće koristiti tvorničke profile prikaza (Action, Racing, Sports, Standard, Eco, Graphics i Movie), sliku je moguće prilagoditi vlastitim željama. OSD nudi i opcije kao što su Blue Light, Dark Boost i adaptivni kontrast. Overdrive, smješten unutar izbornika Gaming, svakako prebacite na postavku Normal, jer tada daje najbolji omjer brzine odziva i fluidnosti slike. Multimedijske sposobnosti nadopunjuju i dva zvučnika, koji pružaju solidnu kvalitetu reprodukcije, no ne mogu zamijeniti prave vanjske zvučnike – očekivano.

Sa aspekta povezivosti, Z271T pomalo razočarava, jer ima samo HDMI i Display Port (1.2a) videoizlaze. Uz njih još postoji audioizlaz te USB 3.0 hub s tri porta. Ugrađeni G-Sync modul monitoru podiže cijenu, no široki raspon u kojem djeluje, protegnut od 30 do 144 Hz, osigurava iznimno glatko igranje bez “trganja” tekstura.

Još jedna zanimljiva tehnologija je i Tobii eye-tracking, koja pomoću modula na dnu monitora i ugrađenih senzora prati pokrete očiju te ih prenosi u igre i druge aplikacije. Popis igara koje to podržavaju solidan je, a mi smo isprobali kako stvar radi u Deus Ex: Mankind Dividedu. Nakon instalacije softvera i kalibracije, sustav je spreman za korištenje. U igri se pojavljuje dodatni meni za podešavanje osjetljivosti i drugih parametara, a čitava stvar za vrijeme igranja radi vrlo dobro. Potrebno je određeno vrijeme prilagodbe, no nakon toga vam promatranje i ciljanje očima dolazi sasvim prirodno.

Ukupan dojam je kako je Z271T odličan monitor za igranje i multimediju, jer nudi visoku stopu osvježavanja slike, G-Sync i eye-tracking, nema visokog ulaznog kašnjenja i brza akcija je vrlo fluidna. Zakrivljenost panela, uz veliku dijagonalu, igrača još više uvlače u igru, no voljeli bismo da je panel WQHD razlučivosti (2.560x1.440) i da je prikaz boja malo vjerniji. Argumente za to nalazimo u iznimno visokoj cijeni, koja nije baš za svakoga.

Acer Predator Z271T

  • Odličan za igranje i multimediju
  • G-Sync
  • Tobii Eye-Tracking
  • Atraktivan dizajn
  • Niža gustoća piksela
  • Pomalo isprane boje
  • Cijena
Kvaliteta slike 7
Brzina odziva 10
Konektori 8
Upravljivost 8
UKUPNO 8
Cijena 6.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Acer