ASUS predstavio ROG Swift 500 Hz – najbrži igraći monitor na svijetu

Iako se mnogima čini i da su monitori od 360 Hz 'overkill', ASUS sa svojim novitetom dokazuje suprotno. Frekvencija osvježavanja od 500 Hz mogla bi postati novi gral esportaša

Matej Markovinović srijeda, 25. svibnja 2022. u 09:10

ASUS je na prvom danu Computexa 2022 predstavio ROG Swift 500 Hz, najbrži igraći monitor na svijetu kojeg su napravili u suradnji s Nvidijom.

Riječ je, naime, o monitoru koji se može pohvaliti 24-inčnim E-TN panelom (Esports TN) frekvencije osvježavanja od 500 Hz, dizajniranim za pokretanje popularnih esport videoigara u Full HD rezoluciji. Podsjetimo, trenutno najbrži monitori namijenjeni esportašima imaju frekvenciju osvježavanja od 360 Hz, pa će ROG Swift 500 Hz uistinu podići ljestvicu.

Cijena i službeni datum izlaska trenutno nisu poznati, no kako bi igračima pobudili maštu, Nvidia je na YouTubeu objavila videozapis koji pokazuje kako bi im monitor od 500 Hz mogao pomoći u igranju videoigara. Kao primjer su uzeli popularni Valorant.

ROG Swift 500 Hz također ima i Nvidijin Reflex Analyzer za mjerenje latencije sustava i G-Sync koji dolazi s Esports Vibrance načinom rada, omogućujući tako da više svjetlosti putuje kroz zaslon, što će igračima pomoći u igranju, piše The Verge.

No, kako bi monitor od 500 Hz uopće pokazao svoju punu snagu, igračima će biti potrebno snažno računalo. Idealan GPU za takvu konfiguraciju bit će upravo Nvidia RTX 4090, koji će navodno biti predstavljen već u srpnju ove godine.