Druga generacija 32'' 4k Smart monitora Samsung M80C uz Tizen OS ima nove boje i ergonomske opcije

Samsung je dodao pametno sučelje s televizora na monitore. M80C uz Tizen OS dolazi s više ergonomskih opcija, četiri moguće boje, a i dalje se radi o 32'' 4k modelu s VA panelom

Bug.hr nedjelja, 17. rujna 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Samsung Smart Moniotor M80C
Ekran 32'' (3.840x2.160) / 60 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA/Edge LED
Kontrast/Svjetlina 3000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  4 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI, USB-C, 2x USB-A

Samsungova M8 serija pametnih monitora ističe se atraktivnim dizajnom i punim Tizen OS pametnim sučeljem kojim se ovaj model skoro pa pretvara u televizor. Kako nema digitalni TV tuner, nema klasičnog TV signala, ali su zato tu svi relevantni streaming servisi.

Samsung M80C dolazi  u četiri boje, pa osim bijele kakvu je imao prethodni M80B tu su još ružičasta, plava i li zelena. Dizajnerski se prate trendovi s vrlo tankim rubom oko ekrana koji je nešto deblji s donje strane. Dodatni prostor zauzima infracrveni senzor za daljinski upravljač s kojim ovaj monitor dolazi i kojim kao i na televizoru upravljate pametnim sučeljem.

Tanak profil i moderan dizajn odlike su nove serije pametnog M8 monitora
Tanak profil i moderan dizajn odlike su nove serije pametnog M8 monitora

Promjena u odnosu na prvu generaciju je u ergonomiji stalka koji se sada može odvojiti i omogućeno je postavljanje monitora na zid. Isto tako, stalak ima opcije podešavanja po visini, zakretanja, naginjanja i čak i pivot opciju.  Monitor dolazi s vrlo sposobnom web kamerom koja se stavlja na stražnji dio monitora i njen cilindar stoji na vrhu. SlimFit kamera vas automatski drži u fokusu i pomiče se kako bi uvijek bio dobar kadar tokom video poziva. Za video konferencije je Samsung ugradio i mikrofon, a monitor dolazi i s dva stereo zvučnika u konfiguraciji 2x5 W.

Kao i u prvoj M8 seriji, M80C dolazi s 32 inčnim VA panelom (sada postoji i 27'' verzija) sa 60 Hz. Karakteristike ove tehnologije prisutne su i ovdje, pa monitor ima kontrast od 3000:1 što je ugrubo oko tri puta više od klasičnih IPS panela. Istovremeno ima nešto lošiju vidljivost iz kutova. Samsung M80C ima svjetlinu od 400 cd/m2 i može prikazati HDR10 i HDR10+ formate HDR-a. Radi se o monitoru s rubnom LED rasvjetom i bez opcija upravljanja lokalnim zatamnjenjem. Što se tiče prikaza boja, Samsung pokriva 99% sRGB-a i uz visoku oštrinu i gustoću piksela može poslužiti kao zanimljiv radni monitor. Ono što ne podržava je promjenjivu stopu osvježavanja ekrana, niti tehnologije za gaming kao što su FreeSync ili G-Sync. Brzina odziva, Game mode u koji monitor automatski ulazi kada prepozna signal s konzole i virtualni nišan su stvari koje za gamere model M80C ugradio.

Tizen OS je pametno sučelje kojeg poznajemo sa Samsung televizora. Punokrvno iskustvo sa svim streaming servisima prisutno je i ovdje, a kroz Tizen se kreće daljinskim upravljačem
Tizen OS je pametno sučelje kojeg poznajemo sa Samsung televizora. Punokrvno iskustvo sa svim streaming servisima prisutno je i ovdje, a kroz Tizen se kreće daljinskim upravljačem

Najjača strana ovog monitora je upravo prepoznatljivi Tizen OS sustav koji nudi download brojnih aplikacija i putem daljinskog upravljača možete upaliti streaming servise poput Netflixa, Prime Videa, Disney+, HBO Max i drugih. Među aplikacijama ima naravno i igara, a kontroler možete spojiti putem Bluetootha. Isto tako podržano je spajanje Apple uređaja putem AirPlaya te je tu podrška za bežični DEX pa monitor može poslužiti kao ekran za mobitele. Jedna od zanimljivih opcija je Multi View koja omogućuje prikaz slika s dva izvora istovremeno. Putem daljinskog upravljača možete glasom upravljati preko Bixby ili Alexa pametnih pomoćnika. Monitor ima ugrađeno IoT čvorište, pa preko Smart Things aplikacije glasom možete upravljati rasvjetom, termostatom i drugim uređajima ako su povezani u sustav.

Od televizora je M80C posudio i SlimFit kameru koja se pomiče i drži korisnika u fokusu, a podržava 1080p rezoluciju
Od televizora je M80C posudio i SlimFit kameru koja se pomiče i drži korisnika u fokusu, a podržava 1080p rezoluciju

Samsung M80C dolazi s HDMI i USB-C sučeljem, pri čemu USB isporučuje 65 W i nije prikladan za spajanje jačih modela prijenosnih računala. Tu su još dva USB-A sučelja. Cijena ovog monitora za naše tržište je 699 eura.