Gigabyte predstavio svoj prvi gejmerski monitor - AORUS AD27QD

Razer nije jedina tvrtka koja je ovih dana predstavila svoj prvi gejmerski monitor, isto je učinio i Gigabyte s taktičkim monitorom QHD razlučivosti – AORUS AD27QD

Stjepan Bilić četvrtak, 17. siječnja 2019. u 06:00

Razer nije jedina tvrtka koja se odlučila ove godine okušati i na polju izrade monitora za igrače. Istim putem je krenuo i Gigabyte koji je na nedavnom CES 2019 sajmu predstavio svoj prvi gejmerski, k tomu još i taktički monitor – AORUS AD27QD.

Monitor se odlikuje 27“ IPS panelom razlučivosti 2.560 x 1.440 točaka, brzinom osvježavanja od 144 Hz i brzinom odziva od 1 ms. AORUS AD27QD ima omjer stranica od 16:9 i podržava 95% DCI-P3 spektra, podržava 10-bitnu Color IPS tehnologiju te može prikazati do 1,07 milijardi boja. AORUS AD27QD ima kontrast od 1.000:1, vidljive kutove od 178 stupnjeva (horizontalno i vertikalno) te podršku za AMD FreeSync tehnologiju što će se posebno svidjeti vlasnicima gejmerskih konfiguracija temeljenim na AMD-ovim grafičkim karticama.

Kad smo kod gejmerskih konfiguracija spomenimo i druge značajke koje će biti igraćima od koristi – AIM Stabilizer, Black Equalizer, Dashboard, GameAssist, OSD Sidekick, PiP, PbP, Blue Light Reduction, Flicker-Free i druge. Na početku smo spomenuli kako Gigabyte ovaj monitor naziva taktičkim – razlog tomu su gore navedene značajke kao i jedna dodatna „ANC (Active Noise Cancelling)“ – monitor dolazi s ugrađenom značajkom za aktivno eliminiranje buke iz okoline i ista se može koristiti s bilo kojim headsetom na tržištu, pod uvjetom da se headset spaja preko posebnih konektora na monitoru.

Kao što možete vidjeti na fotografijama, Gigabyte se prilikom dizajniranja odlučio za standardni tip postolja za razliku od Razera koji na Raptoru nije omogućio zakretanje zaslona za 90 stupnjeva u Pivot položaj te zakretanje u lijevu i desnu stranu. Također AORUS AD27QD ima agresivniji dizajn od Raptora.

Kako se i očekuje o modernih monitora tako i AORUS AD27QD ima male rubove oko zaslona (gornji i bočni) što ga čini pogodnim za slaganjem računalnih konfiguracija s dva i više monitora. Kako se radi o monitoru namijenjenom igračima nije izostalo ni RGB osvjetljenje. Srećom isto je se nalazi samo sa stražnje strane monitora i moguće ga je proizvoljno programirati putem softvera (RGB Fusion 2.0).

Detaljne specifikacije možete proučiti na službenim internetskim stranicama proizvođača. Mi ćemo za kraj još samo navesti kako u prodaju kreće od 16. siječnja 2019. godine po preporučenoj cijeni od 600 USD.