Philips 272B1G - energetski učinkovitim monitorom do zelenijeg ureda

Philips 272B1G novi je poslovni monitor dijagonale 27” iz tvrtke Philips i odlikuje ga Energy Star 8.0 certifikat što znači kako udovoljava najnovijim standardima energetske učinkovitosti

Stjepan Bilić srijeda, 17. lipnja 2020. u 18:40

Philips je predstavio novi monitor za poslovne korisnike – 272B1G. Iza ovog pomalo kriptičnog naziva krije se monitor dijagonale 27“ koji se ističe manjom potrošnjom energije, što pak jamči certifikat Energy Star 8.0.

Zahvaljujući PowerSensoru monitor zna kada je korisnik odsutan s radnog mjesta te tada smanjuje potrošnju električne energije i za do 70%. Za detekciju koristi bezopasne infracrvene signale i potom automatski smanjuje svjetlinu monitora, a time i potrošnju električne energije. Na manju potrošnju električne energije utječe i nova tehnologija LED pozadinskog osvjetljenja koja monitor 272B1G svrstava u energetski razred A++.

Dodatno, Zero Power opcija potrošnje zaustavlja latentnu potrošnju električne energije, a aktivira se putem prekidača na stražnjoj strani kućišta kojim se isključuje monitor. Time se ujedno i smanjuje negativan ugljični otisak. Proizvođač je ugradio i LightSensor koji podešava svjetlinu slike ovisno o jačini osvjetljenja u prostoriji.

Philips 272B1G opremljen je IPS panelom razlučivosti 1.920 x 1.080 točaka. Odlikuje se osvjetljenjem od 250 nita, kontrastom od 1.000:1, gustoćom piksela od 82 PPI te brzinom odziva od 4 ms (GtG). Vidljivi kutovi shodno ugrađenom panelu iznose 178/178 stupnjeva (horizontalno i vertikalno). Podržava 76% NTSC i 98% sRGB spektra te može prikazati do 16,7 milijuna boja.

Od konektora korisnicima su na raspolaganju: po jedan D-Sub, DVI-D, DisplayPort (1.2) i HDMI (1.4) video ulaz. Monitor ima i USB 3.2 hub s četiri Type-A porta i jednim Type-B portom. Jedan od USB portova može se koristiti i za brzo punjenje mobilnih uređaja. Nadalje, tu je i po jedan 3,5-mm audio ulaz i izlaz te stereo zvučnici od 2 W. Detaljne specifikacije dostupne su ovdje.

Da bi korisnicima bio što ugodniji rad Philips je osigurao podršku za LowBlue i Flicker-free tehnologije te ergonomsko SmartErgo postolje. Navedene tehnologije dobro su poznate – smanjuju emitiranje plave svijetlosti te titranje ekrana koje je očima korisnika u većini slučajeva nevidljivo te tako smanjuje i njihovo zamaranje. Ergonomsko postolje pak omogućava da se ekran namjesti u prirodniji položaj kako bi se tijekom rada smanjila fizička naprezanja.

Monitor Philips 272B1G spada među zelene, ekološki prihvatljive proizvode. U skladu s RoHS standardima ne sadrži olovo, živu i PVC/BFR tvari, a svi plastični te metalni dijelovi mogu se u potpunosti reciklirati, baš kao i ambalaža u kojoj se isporučuje. Inače, 85% plastičnih dijelova ugrađenih u monitor dobiveno je recikliranjem.

Philips 272B1G monitor dostupan je na hrvatskom tržištu od lipnja 2020. godine. Preporučena maloprodajna cijena je 1.732,00 kuna (+PDV).