Samsung Odyssey G70B je IPS gaming monitor s G-Sync podrškom, 144 Hz i Tizen sučeljem

Samsungov 4K monitor podržava napredne gaming značajke, ali ima i prepoznatljivo Tizen pametno sučelje s video i gaming streaming servisima

Bug.hr ponedjeljak, 12. lipnja 2023. u 09:15
SPECIFIKACIJE – Samsung Odyssey G70B
Ekran 32'' (3.840x2.160) / 144 Hz
Tip matrice / Pozadinsko osvjetljenje  IPS / Edge LED
Kontrast / Svjetlina 1000:1/ 350 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, 2x USB 2.0

 

Samsungova Odyssey linija monitora je iznimno šarolika pri čemu možete naći 24'' serije kao i gigantske zakrivljene 49'' modele. Model G70B sa svoja 32" nalazi se u višoj srednjoj klasi, a ovog puta se Samsung umjesto VA matrice odlučio za IPS panel.

Samsung je stavio tanke rubove oko 32'' 4K ekrana, čime on još više dolazi do izražaja
Samsung je stavio tanke rubove oko 32'' 4K ekrana, čime on još više dolazi do izražaja

Dizajnerski, Odyssey G70B ima ravni panel, kućište napravljeno od crne mat plastike te tankog ruba oko ekrana s tri strane. Na nešto debljoj bradi nalaze se ispupčenja s dvije LED trake koje su komplementarne s koncentričnim krugom na hvatištu stalka sa stražnje strane monitora. RGB LED-ice daju naslutiti koja je osnovna namjena uređaja. Stalak se oslanja na široke noge i omogućuje podešavanje po visini u rasponu od 12 cm, a uz moguć nagib naprijed-nazad i zakretanje Samsung je omogućio i pivot način rada.

Na stražnjoj strani monitora Samsung je smjestio sva sučelja, pri čemu se izdvajaju dva HDMI 2.1 porta te DisplayPort 1.4. Ono što je izostavljeno su USB-C sučelja, pa nećete moći priključiti laptop na ovaj način. To je u neku ruku i logično, ako znamo da se radi o 4K monitoru sa 144 Hz, pa je potreban veći bandwith i više energije za laptope koji mogu isporučiti toliko grafičke snage.

Pogled sa stražnje strane otkriva zaobljeni dizajn iza, centralni LED krug, dok su sučelja okrenuta prema dolje i skrivena iza plastike
Pogled sa stražnje strane otkriva zaobljeni dizajn iza, centralni LED krug, dok su sučelja okrenuta prema dolje i skrivena iza plastike

Kako je glavna namjena Odyssey G70B monitora igranje, dolazi s punom G-Sync kompatibilnošću. Podržan je i AMD FreeSync Premium, kao i promjenjiva stopa osvježavanja bitnija za vlasnike konzola. Monitor dolazi s 32'' IPS panelom koji po svojoj prirodi ima odlične kutove gledanja i prikaz boja. Kontrast nije među jačim stavkama ove tehnologije, kao niti prikaz crne. Radi se o monitoru s rubnim LED osvjetljenjem, pa iako dolazi s Local Dimming značajkama, ne treba previše očekivati.

Samsung G70B ima 144 Hz osvježavanje ekrana i mada sada ima monitora sa znatno višim refresh rateom, za 4K rezoluciju će i dostizanje 144 FPS-a biti veliki izazov za grafičke kartice. Monitor ima i odziv od 1ms, te zaokruženo pokriva sve tehnologije koje su potrebne igračima. Esports igrači koji ganjaju viši refresh rate vjerojatno će tražiti drugu opciju, no za sve ostale gamere G70B pruža i više nego dobar izbor. Deklarirana svjetlina ovog monitora je 350 cd/m2 što nije na razini Mini LED ili konkurencije s VA panelima, ali je za gaming okruženje vrlo dobro. Ta se vršna svjetlina penje u HDR načinu rada.

Uz podešavanje po visini, monitor omogućuje nagib naprijed natrag, zakretanje i pivot opciju
Uz podešavanje po visini, monitor omogućuje nagib naprijed natrag, zakretanje i pivot opciju

Osim kao gaming monitor, slično drugim modelima višeg razreda iz Samsunga, Odyssey G70B dolazi s Tizen operativnim sustavom i Gaming Hubom. To znači da su vam dostupni streaing serivisi poput Nvidia GeForce Now ili Xbox Cloud Gaming za igranje, odnosno niz video streaming i drugih aplikacija koje možete naći na Samsung televizorima unutar Tizen OS-a. Samsung uz monitor isporučuje daljinski upravljač sličan onima na televizorima i Odyssey G70B se može gledati kao centar multimedijalne zabave.

Pogled sa strane otkriva stabilni stalak i ne osobito tanki profil monitora
Pogled sa strane otkriva stabilni stalak i ne osobito tanki profil monitora

Budući da se radi o IPS 4K panelu 16:9 omjera, moguće ga je koristiti i u radne svrhe s prilično točnim prikazom boja. Ovaj 32 inčni model se na našem tržištu može naći za oko 1080 eura, dok je manja verzija od 28'' cijenom ispod 700 eura. U ovom cjenovnom rangu postoji iznimno jaka konkurencija, a Samsung igra na kartu dodatnog sadržaja sa svoje Tizen platforme uz zadovoljavanje svih gaming preduvjeta za svoju osnovnu namjenu.