Sve Microsoftove usluge u oblaku preselit će na istu vršnu domenu

Nova domena naziva se cloud.microsoft, a ima za cilj osigurati da sve usluge budu "na istom mjestu" te tako pojednostave život administratorima i krajnjim korisnicima

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. travnja 2023. u 13:01

Broj i raznolikost Microsoftovih usluga o oblaku rasla je s godinama, pa se sada one nalaze raštrkane po različitim domenama. Iz kompanije priznaju da koriste nekoliko stotina domena, što donosi konfuziju među korisnike i izaziva probleme u pogledu organizacije, administriranja te negativno utječe na korisničko iskustvo. Kako bi ilustrirali samo neke od službenih URL-ova, koji su trenutačno u upotrebi, izradili su priloženi "oblak riječi", pa najavili da je na redu "veliko čišćenje".

Pokrenut je projekt pojednostavljivanja ovog nereda i smanjenja rascjepkanosti njihove digitalne prisutnosti. Sve će službene Microsoftove usluge u oblaku, one koje su okrenute krajnjim korisnicima i za sada objedinjene pod krovnim nazivom Microsoft 365, biti s vremenom prebačene na jedinstvenu, novu domenu: cloud.microsoft.

Novi format URL-a: usluga.cloud.microsoft

Riječ je, kao što vidimo, o vršnoj (TLD) domeni .microsoft, koje je ova kompanija ekskluzivni vlasnik. Konsolidiranje svih usluga na istu će domenu imati višestruke koristi, smatraju. Krajnjim će korisnicima navigacija biti jednostavnija, preusmjeravanje od usluge do usluge brže, a i svi će servisi koristiti isti sustav prijave korisnika. Administratorima će ova promjena donijeti smanjenje kompleksnosti u radu. Na kraju, ne i manje bitno, jedinstvena će vršna domena značiti i veću sigurnost – kada vidimo nešto postavljeno na domeni .microsoft, moći ćemo znati da je riječ o legitimnoj i službenoj usluzi.

Bilo tko, tko bi pokušao zavarati korisnike i lažirati ime stranice na ovoj domeni (popularno "spoofanje"), morao bi to obaviti izravno kroz Microsoft, jer su oni vlasnik domene, ekskluzivni ovlašteni voditelj njezinog registra, kao i jedini korisnik. Pod vršnom domenom cloud.microsoft tako će se ubuduće nalaziti samo ono što ova kompanija želi, dok će njihove usluge dobivati poddomene, kao što su: outlook.cloud.microsoft, onedrive.cloud.microsoft, teams.cloud.microsoft ili viva.cloud.microsoft.

Za početak, na novu će domenu biti postavljene nove, a s vremenom će tamo biti smještene i sve postojeće usluge u oblaku. Iz kompanije poručuju da korisnici neće značajno "osjetiti" taj prelazak.