Rohde & Schwarz profesionalna oprema u ponudi kod distributera Badurini

Rohde & Schwarz dizajnira i proizvodi kvalitetna testna i mjerna rješenja, sigurnosne skenere, uređaje iz segmenta obrane i sigurnosti te opremu za mjerenje VF elektromagnetskih polja. Od ove godine dostupni su u ponudi tvrtke Badurini

Vinko Krištić utorak, 10. svibnja 2022. u 17:57

Rohde & Schwarz je njemačka tvrtka u obiteljskom vlasništvu koja postoji od 1933. godine, a u svijetu su poznati i prepoznati po profesionalnoj opremi za testiranja i mjerenja. Između ostalog, korisnici njihove opreme u Hrvatskoj su HAKOM, MORH te razne stručne agencije i službe.

Od ove godine Rohde & Schwarz proizvodi bit će još lakše dobavljivi u Hrvatskoj, uz kvalitetniju korisničku podršku. Naime, od 1. ožujka 2022. tvrtka Badurini d.o.o. postala je ovlašteni distributer testne i mjerne opreme te prodajni i servisni partner tvrtke Rohde & Schwarz za Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Tvrtka Badurini osnovana je 1993. godine, a glavne djelatnosti su joj projektiranje i implementacija ICT sustava, prodaja ICT opreme i rješenja, projektiranje i implementacija naprednih informacijskih mreža te outsourcing podrške za ICT sustave.

Bruno Badurina, direktor tvrtke Badurini d.o.o.
Bruno Badurina, direktor tvrtke Badurini d.o.o.

Što sve nudi Rode & Schwarz?

Rohde & Schwarz dizajnira i proizvodi kvalitetna testna i mjerna rješenja, sigurne i pouzdane instrumente jednostavne za uporabu. U tu skupinu spadaju napajanja (DC Power Supply), digitalni multimetri i mjerači snage (Power Meter), oprema za mjerenje jakosti polja, analizatori signala i spektra (laboratorijski i ručni), osciloskopi, testna i mjerna oprema za broadcasting, mrežni analizatori te signal generatori.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) jedan je od najvećih hrvatskih korisnika Rohde & Schwarz mjerne opreme, budući da u svakodnevnom radu kontrole i nadzora RF spektra na svim svojim lokacijama u Hrvatskoj koriste upravo tu opremu.

HAKOM je jedan od većih korisnika Rohde & Schwarz mjerne opreme
HAKOM je jedan od većih korisnika Rohde & Schwarz mjerne opreme

Osim testnih i mjernih uređaja, Rohde & Schwarz nudi i uređaje iz segmenta obrane i sigurnosti, kao što su taktičke radio komunikacije, strateške HF komunikacije, oprema za graničnu i pograničnu kontrolu i nadzor, softver za analizu mobilnih mreža (NESTOR), anti-dron sustav (ARDRONIS), oprema za SIGINT i oprema za elektroničko izviđanje te komunikacijski sustav za sve klase i tipove brodova za podatkovnu komunikaciju (NAVICS). Sukladno tome, njihova oprema se uvelike koristi i u vojnom segmentu, te je Ministarstvo obrane RH jedan od većih korisnika.

Primjer komunikacijske vojne opreme
Primjer komunikacijske vojne opreme

Nadalje, segment koji Rohde & Schwarz pokriva je i oprema za mjerenje visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja (TS-EMF B1 i B2 antene te ručni ili laboratorijski stolni spektralni analizatori). Osim toga, tu je i neizostavna oprema za mobilne operatere uz njenu integraciju u mjerna vozila. Uvođenjem 5G mreže u RH povećala se potreba za mjerenjima, a upravo Rohde & Schwarz oprema pokazala se najpouzdanijom.

Oprema za analizu i mjerenje 5G i drugih signala iz VF EM spektra
Oprema za analizu i mjerenje 5G i drugih signala iz VF EM spektra

Od ostalih proizvoda valja spomenuti i QPS Security Body Scanner – sigurnosni skener koji pruža visokopreciznu i učinkovitu sigurnosnu kontrolu, a koji automatski otkriva potencijalno opasne predmete na tijelu ili u odjeći. Skener se može koristiti i zračnim lukama, na javnim događajima, za kontrolu pristupa sigurnosnim objektima, itd.

Sigurnosni skener Rohde & Schwarz QPS 201
Sigurnosni skener Rohde & Schwarz QPS 201

Prezentacija Rohde & Schwarz rješenja održana je 5. svibnja 2022. u prostorima Riverside Golf Zagreb, a postojeći i potencijalni korisnici imali su priliku saznati više o novitetima iz ovog segmenta, porazgovarati s distributerom (Badurini) i osobno upoznati predstavnike tvrtke Rohde & Schwarz.