Najava

Starship Troopers: Extermination - Kaotično preživljavanje (early access)

Damir Radešić utorak, 30. svibnja 2023. u 11:45

Iako je vidljivo da na igri ima još dosta posla, inicijalna inačica Starship Troopersa: Extermination daje dobar uvid u zabavu koju bi ta mješavina FPS-a i tower defensea u konačnici mogla priuštiti

Starship Troopers: Extermination
Proizvođač/Izdavač Offworld Industries
Žanr FPS/tower defense
Platforme PC
Datum izlaska 2024..(PC)

Premda je film Starship Troopers iz 1997. u filmskom svijetu podbacio, ponajprije zbog lošeg marketinga, koji ga je prikazivao kao akcijski spektakl, umjesto satire i kritike društva, tijekom vremena postao je kultni klasik. Zbog tematike je u nekoliko navrata poslužio i kao podloga za igre, a najnoviji uradak, Starship Troopers: Extermination, koji potpisuje ekipa Offworld Industriesa, vjerojatno je najzornije dosad dočarao kaotičnost filmskih scena koje, zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, sada i sami možemo iskusiti.

U osnovi je riječ o FPS-u, s dodatkom izgradnje struktura u stvarnom vremenu, u kojem su igrači suprotstavljeni najezdi kukaca Arachnidsa, nemilosrdne rase koja nema visoku tehnologiju, ali brojke svakako govore u njihovu korist.

Naš tim specijalaca, odnosno maksimalno 16 igrača, poslan je na planet Valaka kako bi zaštitili rudarsku operaciju koju naša ljubljena vlada tamo provodi. Kako to obično biva, zli izvanzemaljci ne dijele našu euforiju prilikom iskorištavanja prirodnih resursa, i ubrzo, uz trešnju tla i prašinu, počinju nicati iz zemlje u masovnim hordama, poput gljiva poslije kiše.

Svjesni smo da neki igrači izbjegavaju tutoriale, i slažemo se kako većini iskusnih veterana školice za većinu igara nisu potrebne, no kako je pred nama ipak unikatni spoj FPS-a i na neki način tower defensea, toplo preporučujemo da takvi naprave iznimku, jer bi prve partije mogle biti prilično zbunjujuće. Doduše, tutorial djeluje prazno, jer u njemu nećemo susresti niti jednog kukca, no poučit će nas izgradnji obrambenih struktura, prikupljanju resursa i popravcima, što je važnije za grupni uspjeh od preciznog ciljanja i brzih refleksa.

Na raspolaganju su nam tri klase, što možda djeluje malo, ali sasvim je dovoljno za vrhunsku zabavu, bilo da volite jurišati bojnim poljem i pouzdavati se u brzinu, što će vam priuštiti Assault, bilo oslanjati se na obrambene sposobnosti, za što je predviđen Bastion, dok je treća klasa potpora koja može vidati rane ozlijeđenima. Dok je u sličnim igrama potpora bila zadužena za vraćanje posrnulih "iz mrtvih", u ovom slučaju to mogu raditi svi, baš kao i izgrađivati i popravljati strukture, što dodatno izaziva kaos.

Tijekom našeg druženja s igrom, u nekoliko navrata svjedočili smo kako naš netom izgrađeni zid neki panj ruši kako bi postavio obrambeno gnijezdo i time nepotrebno troši resurse. Doduše, kako smo napredovali, sve češće smo u timovima imali iskusne borce, koji su znali prioritete i međusobno se nadopunjavali i pomagali, jer realno, bez toga je u ovoj igri pobjeda nemoguća.

Ipak, koliko god nam se napucavanje i sve u vezi njega svidjelo, moramo primijetiti kako Starship Troopers: Extermination u ovom stadiju pati od manjka sadržaja. Samo jedan scenarij u dvije varijante, pet vrsta neprijatelja i nekoliko oružja, nisu nešto što bi nas moglo zabaviti na duže vrijeme. Kao i kod svih sličnih "polovičnih" uradaka, konačni uspjeh ovisi isključivo o developerima, jer će igrači kojima se svidi viđeno, zahtijevati nove sadržaje odmah, a ne za šest mjeseci ili godinu dana, kada se od igre ohlade.

Već smo previše puta svjedočili takvim "testnim projektima", koji nakon izlaska pokažu veliki potencijal, no za godinu-dvije, kada se pojave u finalnom obliku, samo rijetki su imali volje ponovno ih zaigrati. Trenutačno je Starship Troopers: Extermination krenuo na dobrim temeljima, a kako će se stvar dalje razvijati, ostaje nam vidjeti, i nadamo se najboljem.

Igrano na PC-ju, kôd ustupio izdavač