„Copernicus Hackathon“ u Srcu

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu, koji je ujedno i suorganizator 23. i 24. listopada 2019. organizira regionalno natjecanje Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju 2019. Natjecanje će trajati 48 sati,

Bug.hr utorak, 22. listopada 2019. u 14:17

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji je ujedno i suorganizator 23. i  24. listopada 2019. organizira regionalno natjecanje Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju 2019. Natjecanje će trajati 48 sati, a čak 105 natjecatelja podijeljenih u 21 ekipu, pokušat će kreirati aplikaciju za projekt Europske svemirske agencije i Europske komisije, koja bi znatno mogla unaprijediti kvalitetu života, ekonomiju ili pak zaštitu okoliša.

Događanje počinje 23. listopada u 10 sati pozdravnim govorima i uvodnim predavanjima prof. dr. sc. Željka Bačića (Geof) voditelja Organizacijskog odbora, Sandre Kučine Softić (Srce) pomoćnice ravnatelja Srca, predstavnika Europske komisije: Copernicus Program & Copernicus Hackhatondoc, dr. sc. Vesne Poslončec-Petrić (Geof) i Danka Nakića (Srce).

Nakon uvodnih govora i službeno će započeti natjecanje. Hrvatski će stručnjaci, a s njima studenti i srednjoškolci u Srcu provesti 48 sati. Cijelu će noć ekipe vrijedno raditi na kreiranju aplikacije, te će ujutro 24. listopada krenuti u završne sate natjecanja. Tijekom večeri natjecatelji će u pauzama moći uživati u društvenim igrama ili večerati u obližnjem „putujućem“ kombiju.  

Završna svečana konferencija održat će se 25.listopada također u prostorima Srca kada će uz brojne uzvanike biti uručene i nagrade onim najboljima.

Imajući u vidu ljudski potencijal Hrvatske i Slovenije te prioritete partnera i s ciljem da se u Hackathon uključi što veći broj sudionika, predviđena su tri tematska područja za Hackathon: Pametni gradovi i pametna uprava; Zaštita okoliša i klima; Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu. Teme natjecanja su detaljnije razrađene kako bi sudionicima olakšali smišljanje vlastitih ideja. Dobili su i primjere problematika koje je moguće riješiti Copernicus podacima, a koje su od interesa za naš gospodarski i javni sektor.

Hackathon će se održati u dvije kategorije: profesionalnoj i učeničkoj, a glavna nagrada u službenoj kategoriji je ulaznica za Copernicus Accellerator program Europske komisije. S 20 prijavljenih timova Copernicus Hackathon Zagreb  bit će  najveći u Europi, stoga je Europska komisija odlučila nagraditi dva najbolja tima Accelerator programom, dok će pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima dobiti i druge vrijedne nagrade.