Finale FIRST LEGO League sljedećeg vikenda u Zagrebu

Ove godine natjecanje FIRST LEGO League provodi se u 100 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska

Sandro Vrbanus subota, 11. siječnja 2020. u 06:30

Hrvatski robotički savez organizira FIRST LEGO League, ekipno STEM natjecanje za djecu između 9 i 16 godina. Ove godine se provodi u 100 država svijeta, a jedna od tih država je i Hrvatska.

Na natjecanje je prijavljeno 20 ekipa s 3-10 članova iz cijele Hrvatske, ukupno oko 170 djece. Tema natjecanja ove godine je "Grad budućnosti". Kroz 5 mjeseci priprema, djeca su proučavala kako se grade kuće sigurne od potresa, kako dizajnirati dječje igralište koje je dostupno svima, uključujući i osobe s invaliditetom, kako poboljšati samoodrživost gradova, kako riješiti prometnu gužvu i kako spasiti divlje životinje koje zalutaju u grad. Na susretu uživo demonstrirat će svoje istraživačko-inovativne radove.

Pobjednici idu na regionalno natjecanje

Osim toga, radili su i na dizajnu i programiranju LEGO Mindstorms robota koji će upravljati nadzornim dronom, pomicati kran, moći postaviti kućicu na drvo i slično – i sve to timskim radom, pomažući čak i protivničkoj ekipi. Hrvatski pobjednici sudjelovat će na natjecanju Adria regije u Sloveniji, te imaju mogućnost sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u Grčkoj i SAD.

Dodatna zanimljivost je što su ocjenjivači i suci na ovom natjecanju profesori naših fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet, Građevinski fakultet, te Fakultet strojarstva i brodogradnje) i Algebre te uspješni stručnjaci iz industrije. Povratni komentari koje će natjecatelji dobiti od suca i ocjenjivača usmjerit će ih u nastavku rada, a nadamo se i u izboru budućega zanimanja.

Završnica ovogodišnje sezone održava se u subotu, 18.1.2020. u 10 sati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Unska 3. Svi zainteresirani gledatelji pozvani su kako bi iz prve ruke mogli svjedočiti ovom zanimljivom natjecanju mladih.