Hrvatski robotičari ne posustaju, pokrenuli online natjecateljsku ligu

Unatoč pandemiji, izolaciji i otkazivanju gotovo svih redovnih aktivnosti, nastave i natjecanja, u Hrvatskom robotičkom savezu pronašli su načina kako i dalje educirati mlade

Sandro Vrbanus petak, 24. travnja 2020. u 12:46

Hrvatski robotički savez našim je redovnim čitateljima vrlo dobro poznat kao organizacija čiji natjecatelji redovito postižu zapažene uspjehe na regionalnim i svjetskim natjecanjima, te kao organizator robotičkih liga i natjecanja u Hrvatskoj. Otkako su na snazi mjere za suzbijanje širenje zaraze koronavirusom otkazani su i njihovi planirani događaji, no ekipa se snašla i pokrenula nešto sasvim novo – online robotičko natjecanje.

HROBOS tako pokreće RObotičku Simulacijsku Ligu – ROSIL, u kojoj iz sigurnosti svoje sobe djeca mogu programirati virtualnog robota i natjecati se s vršnjacima. Ova će se liga provoditi u više kola tijekom školske godine 2019/2020, o čemu više detalja, ali i formular za prijavu, možete pronaći na njihovim stranicama.

Natjecanje od kuće

ROSIL je individualno natjecanje za djecu od 4. do 8. razreda osnovnih škola, a liga je namijenjena kako početnicima, tako i iskusnim mladim robotičarima. Prijave se zaprimaju do 29. travnja.

Zadaci će iz kola u kolo postupno biti sve složeniji. Svako kolo činit će vježba u simulatoru gdje učenik programira robota kako bi što uspješnije prešao zadanu stazu. Učenici programiraju u robotskom simulatoru u programskim jezicima Scratch ili Python. Softver potreban za natjecanje osigurat će Savez, a sudionici se mogu prijaviti tako da predstavljaju svoju školu, udrugu, ili pak individualno.

 

Zbog trenutačne situacije u kojoj se nalazimo, suočeni smo s odgađanjima ili otkazivanjima događanja. Kako su jedini...

Posted by Hrvatski robotički savez on Thursday, April 23, 2020