Hrvatski studenti drugi u Europi na natjecanju u programiranju

Tim studenata zagrebačkog PMF-a osvojio je srebrnu medalju na Europsko studentskom natjecanju ICPC i plasirao se na svjetsko natjecanje koje će se održati u rujnu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 11:53
📷 HSIN
HSIN

Na Tehničkom sveučilištu u Pragu, od 22. do 24. ožujka održano je Europsko studentsko ICPC natjecanje (EUC) na kojem su sudjelovala 52 tima s 48 sveučilišta iz cijele Europe. Hrvatsku su na ovom natjecanju predstavljala dva tima, oba sa Sveučilišta u Zagrebu, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanju, održanom od 8. do 10. prosinca 2023. godine u Ljubljani.

U međunarodnoj konkurenciji najbolje plasirani hrvatski tim bio je tim u sastavu Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, svi studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su fenomenalnim nastupom zauzeli drugo mjesto i tim rezultatom osvojili srebrnu medalju. Tim rezultatom plasirali su se i u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja koje će se u rujnu održati u Astani, Kazahstan.

Više o natjecanju ICPC

Europsko studentsko ICPC natjecanje novo je natjecanje, prvi puta se održava i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest – ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je skoro pola stoljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.

Tim Zagreb 1: Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah, Patrik Pavić (2. mjesto) 📷 HSIN
Tim Zagreb 1: Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah, Patrik Pavić (2. mjesto) HSIN

ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 75 tisuća studenata koji dolaze s 3450 sveučilišta iz 111 država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta.

Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju.

Tim Zagreb 2: Vlatko Borevković, Toni Brajko, Marko Dorčić (17. mjesto) 📷 HSIN
Tim Zagreb 2: Vlatko Borevković, Toni Brajko, Marko Dorčić (17. mjesto) HSIN

Nastup naših informatičara na ovom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara, koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja, gdje su odabrani timovi za europsko natjecanje.