Natjecanja

Idea Knockout 2020: Ovih 18 timova borit će se za put u Berlin i štand na IFA-i 2021

Dragan Petric srijeda, 23. rujna 2020. u 06:00

Natjecanje na kojem se osvaja put i izlagački štand na IFA-i 2021 u Berlinu održat će se 30. rujna 2020. od 10:00 u zagrebačkom co-working prostoru HUB385...

Bliži nam se 30. rujan (srijeda), dan kada ćemo doznati tko će biti hrvatski izlagači na IFA-i 2021, najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji će se u rujnu 2021. održati u Berlinu. Odabrat ćemo ih između čak 18 fantastičnih timova koji će nastupiti na Idea Knockoutu 2020, najuzbudljivijem i najvećem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja na koje vas svih pozivamo uz besplatan ulaz.

Toga dana, u co-working prostoru HUB385 u Zagrebu, svjedočit ćemo jedinstvenom okršaju znanja, ideja i volje te uživati u još jednoj posebnoj priredbi za zaljubljenike u tehnologiju u režiji Buga. će ostati u tajnosti do početka samog natjecanja, kao i prethodnih godina.

Da vas dodatno zaintrigiramo za ovogodišnje izdanje Idea Knockouta, objavljujemo popis 18 natjecateljskih timova (slučajnim redoslijedom) koji će sa svojom idejom pokušati nokautirati sve ostale konkurente. Idea Knockout 2020 održava se uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su Algebra, Croatia OsiguranjeSerengetiHUB385 i Uber. Specijalan žiri oformio je i Fil Rouge Capital koji će najmanje jednom natjecateljskom timu ponuditi investiciju od 10.000 eura. Pivo za sve sudionike osigurala je Varionica.

Codelab - Clockwork Briefcase

Clockwork Briefcase je nagrađivana elektronska društvena igra deaktiviranja bombe sakrivene u koferu, čiji prototip je na Idea Knockoutu 2016 osvojio drugo mjesto. Ovog puta igra je spremna za proizvodnju, s potpuno redizajniranim hardverom i softver uređaja. Sva iskustva s prvim prototipom, koji je izlagan u 12 gradova iz 6 zemalja, u kojima ga je igralo preko 2000 igrača u preko 150 sati gameplaya, pretočena su u “ispoliran” proizvod, za kojim se osim ogromnog gamerskog tržišta, pokazalo da itekako postoji veliki interes i u B2B segmentu.

STUDIO 93 - SOSCO

Prijenosna torbica koja svojim dizajnom omogućava u posebnom odjeljku sterilizaciju (“dezinfekciju”) zaštitne maske za lice uz pomoć UV-C lampi i punjenje baterije na mobitelu (mikro USB ili beskontaktno punjenje). Njen dizajn osim što pokazuje osviještenost o higijeni korisnika, pokazuje i praćenje modnih trendova kako za žensku tako i za mušku populaciju.

Infinitiy Luxury - ADAQUO

Vanjski pametni tuš namijenjen za plaže, napravljen od pocinčanog čelika koji je prošao proces plastifikacije, na solarno je napajanje, ima sistem s uštedom vode od 75%, sprječava prijenos bakterija... Sustav radi na senzor pokreta pa nema potrebe za dodirivanjem tuša te je integriran LCD ekran koji služi za oglašavanje.

Sliceer

Sliceer je teniska platforma koja ima za cilj objedniti sve zaljubljenike u ovaj sport na jednostavan način te im pojednostaviti administraciju klubova, organizaciju turnira i liga, te dati na uvid statističke podatke kluba. Igračima/icama su servisirane sve zanimljive informacije o tenisu, poput najavljenih turnira i liga, na jednom mjestu, te je omogućena jednostavna prijava i pregled s pojedinog događaja, a također klubovi mogu besplatno ponuditi svojim članovima online rezervacije.

2M Division - Distancer D2M

Distancer D2M je elektronski uređaj koji svjetlosno i zvučno upozorava nositelja na nepoštivanje potrebne socijalne distance od 2 metra. Nosi se kao bedž na reveru ili privjesak oko vrata. Uređaj nema tracking ili GPS praćenje, ima mogućnost aktivacije svjetlosne indikacije te svojstvo duge autonomije baterije...

LEVY - InMemory

InMemory je aplikacija za mobitele i web koja nam služi da se sjetimo svojih najmilijih i obilježimo sjećanja na njih, na najudaljenijim mjestima od njihova počivališta. Elektronske ploče omogućuju brzo, jednostavno i sigurno slanje osmrtnica na specijalizirana mjesta elektronskim putem, dok u centralnom sustavu InMemory korisnici mogu izraditi elektronsku osmrtnicu, e-oporuku, upalit svijeću pokojniku, poslati posljednji pozdrav, objaviti sjećanje i zahvalu, itd...

Wingo

Wingo je stol s integriranim grijanjem u svom postolju, prvi takav u svijetu koji radi na principu konduktivnog prijenosa energije. Štedi do 10x više energije nego postojeće električne grijalice, kao i u odnosu na plinske grijalice je ekološki prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2. Primarano tržište je HORECA grupacija (hoteli, restorani i kafići), ali je zbog velike uštede energije interesantan i domaćinstvima.

LocoNap

LocoNap je rulet web aplikacija /platforma za neobični, budžetni smještaj. Putnici odaberu grad, zavrte rulet i moraju rezervirati svoj neobični smještaj prije nego vide slike smještaja. U neobične smještaje spada sve što nije normalni, običan smještaj, spavanje u šatoru, hammocku, ispod stola, u ormaru, u muzeju, u dvorcu, sve što iznajmljivačev um smisli. Svakom novom vrtnjom ruleta putnik dobiva novi neobični smještaj, a tako i novog domaćina kod kojeg će prespavati.

TAVU - Inkplate

Inkplate je gadget koji prikazuje customizirane informacije poput novih mailova, obaveze iz kalendara, vremensku prognozu, najnovije #hashtagirane vijesti, stanje burze ili bitcoina i još punooooo više. Zanimljiva činjenica je da su ekrani reciklirani s neispravnih Kindle uređaja! Tehnologija iza proizvoda je elektronički papir (e-ink) koji gotovo da ne troši ništa energije pa može raditi i godinama na bateriji...

Jellyfish

Prelazak automobilske industrije na električna vozila je neminovan, a Jellyfish je namijenjen izgradnji infrastrukture koja je preduvjet da se te transformacija ubrzo i dogodi. Na jednostavan, smislen i funkcionalan način Jellyfish gradi punionice za električna vozila uz niske investicijske troškove. Budući da je infrastruktura javne rasvjete u gradovima dobro razvijena, a tijekom dana nije iskorištena, ideaja je integrirati punionice u već postojeći sustav i tako osigurati bolju dostupnost.

Huberick - Photon

Električni romobil čije rješenje se fokusira na povećanje učinkovitosti vozila i dodavanje novih, do sada nikada prije korištenih funkcionalnosti. Koristi se specijalni algoritam za povećanu učinkovitost rada motora što doprinosi većem dosegu romobila 20-40% u odnosu na druga rješenja. Pored toga, razvijen je i sustav sekundarne baterije koji će omogućiti širu primjenu romobila. Demo video je ovdje

Rubber Duck - Hora

Hora je usluga koja pomaže u kvalitetnom razvoju urbanih zajednica povezujući korisnika kojem je potrebna pomoć i korisnika koji može pružiti pomoć na jednostavan i brz način. Tržište su svi korisnici smartphonea u urbanim sredinama – od brucoša u novom gradu koji ne znaju zamjeniti žarulju, preko osoba u srednjim godinama kojima treba prošetati psa jer su slomile nogu, do bake koja ne može dignuti sve namirnice po stepeništu jer ju bole križa.

Arbago

Radi se o mobilnoj aplikaciji Arbago koja povezuje trgovce i kupce, uz kreiranje digitalnog računa i automatsku kategorizaciju kupljenih proizvoda s ciljem olakšanog praćenja troškova. 

Dinolab - LI-MI-PRO

LI-MI-CRO su mikrofoni koji svijetle. Tvrtka radi mikrofone i konferencijske sustava koji su svojim posebnim funkcijama od velike pomoći govornicima, uz štednju energije. Osim lakšeg praćenja i čitanja govora, korištenjem LI-MI-CRO mikrofona štedi se minimalno 90% energije. 

Pametna kuća - kvizovi.srednja.hr

Platforma za provjeru znanja koja omogućava korisnicima da odgovoraju i postavljaju pitanja, Cilj je korisnicima dati povratnu informaciju koliko znaju o određenoj temi. Glavni target su učenici i studenti pa je i vizija postati mjesto za provjeru znanja prije ispita. Sustav ima preko 30.000 registiranih korisnika od launcha, stalno predstavljamo updateove. Dnevni prosjek odgovora je 10.000, a rekord 250.000.

Brombul - ZuluHood

Zuluhood je tehnološka platforma koja omogućuje korisnicima da sigurnost svog doma stave u svoje ruke i kroz Zuluhood mobilnu aplikaciju definiraju svoju sigurnosnu mrežu koja će preventivno ili reaktivno štiti njihov dom. Omogućuje korisnicima da odaberu usluge privatne zaštite koje profesionalne zaštitarske tvrtke nude preko Zuluhood platforme kada ih zaista trebaju (odmah, dnevno, vikend ili sl.).

Get Work

Get Work je svojevrsni "Uber za usluge". Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja povezuje ponudu i potražnju usluga u bilo kojem gradu pomoću interakvivne karte. Aplikacija je namijenjena doslovno svim ljudima koji su u potrazi za poslom. Namijenjena je ljudima koji hitno trebaju posao, ljudima koji žele dodatan posao ili, pak, studentima za osiguravanje džeparca.

SportReact

SportReact je Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika. 

Kako je izgledalo prošlogodišnje izdanje Idea Knockouta, pogledajte u nastavku, u epizodi Tech Radara u kojoj su gostovali pobjednici, fenomenalni startup Iron Bull Tanks.