Jesmo li spremni za aerodrome budućnosti?

Zračna luka Franjo Tuđman transformira se u predvodnika održivih zračnih luka, a natječajem "Play Your Airport" poziva start-upove i tvrtke da prijave svoje projekte kojima bi se poboljšalo korisničko iskustvo te automatizacija

Bug.hr ponedjeljak, 10. lipnja 2024. u 20:12

Godina je 2050. i vrlo je vjerojatno da na Zračnoj luci Franjo Tuđman ponosno stoji natpis "Net zero waste". To je znak da se pridružila globalnoj inicijativi potpunog reduciranja emisije stakleničkih plinova. Generacija Z putuje u skladu sa svojim uvjerenjima. Nebo im se čini bližim nego ikad prije.

Dok se u jednom globalnom istraživanju preferencija u zračnom putovanju 2024. njih 17% izjasnilo kako je  spremno više platiti avionsku kartu za održiviji način putovanja, sada više nitko o tome ni ne razmišlja, jer to je realnost. Uzimaju pametni telefon i kofer i kreću na put. Putovnica im ne treba, kao ni ukrcajna propusnica, o prtljazi neće ni razmišljati kad stignu na aerodrom koji izgledom više podsjeća na futuristička vrata prema nebu, nego na mjesto gdje se nestrpljivo čeka let. Zračne luke, mjesta na kojima svako zračno putovanje počinje i završava, sada su još jedan razlog za putovanje avionom. 

Biometrijski senzori već odavno prepoznaju lica, skeniraju putovnice i ukrcajne karte, a detektor metala stoji kao izložbeni primjerak nekih prošlih vremena. U nekoliko koraka napredni skeneri pregledavaju i putnike i prtljagu, bez zaustavljanja. Svaka torba, svaki komad prtljage opremljen je čipom pomoću kojeg u realnom vremenu pratimo njegov put. Vozila na solarne panele ili vodikovo gorivo prevoze slabije pokretne putnike i one koji putuju s malom djecom.

“Play Your Airport”

Čekanje je prošlost, a ako se i dogodi, zabavno je! Tu su udobno dizajnirane čekaonice u kojima pametni zidovi i podovi stvaraju  ambijent po osobnom izboru. Biraju, žele li tropski raj, planinski pejzaž ili im je draže virtualno istraživati destinaciju na koju putuju. VR naočale im služe za informacije o letu, vremenskim uvjetima na odredištu ili ubrzane jezične tečajeve kako bi se što bolje pripremili za put u ovim užurbanim vremenima. Da sve ovo nije puka maštarija pokazuju ozbiljne analize i trendovi koje aerodromi itekako prate. Nije tu iznimka ni Zračna luka Franjo Tuđman koja je već pokrenula natječaj “Play Your Airport” u kojem poziva start-upove, srednje i male tvrtke te obrazovne institucije da prijave svoje projekte kojima bi se poboljšalo korisničko iskustvo te automatizacija, ali i uvele ideje s ciljem održivosti i ekolološke osvjieštenosti.

"Kroz tri kategorije – zelenija zračna luka, automatizacija usluge i putničko iskustvo od inovatora, studenata i start-upova se traže rješenja koja će poboljšati cjelokupnu uslugu na zagrebačkom aerodromu. Uz znanje koje već imamo i malo kreativnosti, zračne luke bi vrlo brzo mogle postati oaze dizajnirane za maksimalnu sigurnost, udobnost, brzinu i ekološku održivost, a Zagreb ozbiljno grabi u tom smjeru“, tumači glasnogovornica MZLZ-a Lidia Capković. Zagreb je, naime nakon Francuske i Madagaskara ovogodišnji nositelj programa „Play Your Airport“ u okviru kojeg se već peti put organizira natječaj čiji je cilj prilagoditi sadašnju aerodromsku praksu budućnosti.

„Pristiglo nam je mnoštvo zanimljivih prijava, a zainteresiranima ćemo 18. lipnja otvoriti svoja vrata i pokazati sve što bi ih moglo zanimati o funkcioniranju jedne moderne zračne luke. Bit će to prilika i medijima da zavire u dijelove aerodroma koji su putnicima inače nevidljivi. Uz novčane, najveća nagrada najboljima će biti vidljivost, ali i zadovoljstvo putovanja u ugodnijem okruženju, jer začne luke kakvima težimo nisu samo tranzitne točke, već mjesta gdje tehnologija i održivost idu ruku pod ruku kako bi se stvorilo bezbrižno, ugodno i ekološki prihvatljivo putovanje", zaključuje Capković uz napomenu kako su svi detalji o natječaju na njihovim web stranicama.

Zagrebačka zračna luka i ovim natječajem pokazuje kako konstantno teži ka održivoj i inovativnoj budućnosti. Projektima poput ovog ide upravo u tom smjeru i poziva sve kreativce da svojim idejama doprinesu stvaranju ekološki prihvatljivijeg, tehnološki naprednijeg i putnički ugodnijeg prostora. Ovo je prilika da hrvatska rješenja postanu dio priče koja će kroz partnersku mrežu Aéroports de Paris (ADP) oblikovati budućnost zračnog putovanja.