Najbolji mladi robotičari i ove godine idu u Kinu na finale natjecanja MakeX

Udruga IRIM – Croatian Makers organizirala je MakeX European Open 2019 protekle subote u Zagrebu, a pobjednike šalju na svjetsko finale u Kini u prosincu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 14. listopada 2019. u 15:49

Ovogodišnje napredno natjecanje u edukacijskoj robotici pod nazivom MakeX European Open 2019 održano je prošle subote, 12. listopada u ZICER-u u Zagrebu. Natjecanje je bilo otvoreno za javnost, a osnovna tema je bila "Zaštitnik grada". Natjecatelji su morali programirati robote i na natjecanju rješavati zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje timova i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja, i slično.

Na zagrebačkom je natjecanju sudjelovalo više od 300 ljudi iz Hrvatske, Srbije i Kosova na predavanjima, radionicama i drugim aktivnostima, te se gotovo njih 200 natjecalo za pobjedu.

Udruga IRIM – Croatian Makers, koja je i organizirala cijeli događaj, objavila je pobjednike. Oni su: timovi Winx i Peppa Pig iz OŠ Gustava Krkleca (Zagreb), tim Lege iz Robotičkog kluba Osijek i tim Rope iz OŠ Julija Klovića (Zagreb).

Svi ovi timovi osvojili su ulaznice za svjetsko finalno natjecanje koje će se održati ovoga prosinca u Kini.

 

MakeX European Open 2019. - pobjednici su: timovi Winx i Peppa Pig iz OŠ Gustava Krkleca (Zagreb), tim Lege iz...

Posted by IRIM - Croatian Makers on Saturday, October 12, 2019

MakeX

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema.

U ovom se natjecanju timovi sastoje od maksimalno dva natjecatelja iz jedne ustanove u jednoj dobnoj skupini. Zadaci i natjecanje su osmišljeni tako da timovi moraju surađivati kod rješavanja zadataka kako bi osvojili što više bodova.