Studenti nizozemskog Sveučilišta Hanze i Algebre natječu se na dizajnerskom hackathonu

Dizajnerski hackathon prilika je studentima da odmjere svoje dizajnerske vještine i kreativnost u međunarodnoj konkurenciji, radeći pritom na rješenju konceptualnog uređenja prostora za najjači brend u segmentu sportske odjeće i opreme. Studenti sa Sveučilišta Hanze dolaze iz tamošnje Škole za komunikaciju, medije i IT, dok će se sa strane Algebre natjecati studenti preddiplomskog studija dizajna

Bug.hr petak, 22. listopada 2021. u 02:20

Visoko učilište Algebra ove godine bit će, po prvi puta, domaćin hackathona u sklopu međunarodnog natjecanja u kreativnom dizajnu The International Creative Design Challenge (icdchallenge.com) gdje se, tijekom pet dana, studenti dviju obrazovnih institucija natječu u izradi kreativnog rješenja za klijenta. Ove dvije institucije pokreću ovo natjecanje sa željom da ono postane redovito i da se u narednim godinama širi i raste, uz uključenje timova s drugih visokih učilišta i sveučilišta.

Na natjecanju koje će trajati od 25. do 29. listopada 2021. svoje će dizajnerske i kreativne snage odmjeriti studenti Sveučilišta primijenjenih znanosti Hanze iz Groningena (Hanze University of Applied Sciences) i studenti Visokog učilišta Algebra. Ukupno će se natjecati četiri tima s po pet studenata u svakom, pri čemu će natjecatelji imati i podršku mentora. Svi studenti dolaze sa studija komunikacija i medijskog dizajna Sveučilišta Hanze, odnosno s preddiplomskog studija dizajna na Visokom učilištu Algebra.

Klijent hackathona je Adidas, najveći brend sportske odjeće i opreme u Europi te drugi najveći u svijetu. Zadatak koji će se naći pred natjecateljima bit će izrada konceptualnog prijedloga za brendiranje specifičnog prostora unutar brand key storea u Zagrebu, u Adidas trgovini u Ilici, a ključni elementi koji će se tražiti od natjecatelja bit će da dizajn bude fokusiran na održivost i  digitalizaciju te da bude prilagođen prostoru i okruženju.

Suradnja na ovom natjecanju s nizozemskim Sveučilištem Hanze, koje nam je blisko po svojoj ponudi studija s područja digitalnih tehnologija i dizajna, prilika je i za goste iz Nizozemske kao i za naše domaće studente da odmjere koliko su relevantna njihova stečena znanja i koliko su kreativni u njihovoj primjeni u internacionalnom okruženju. Natjecanje u formi hackathona značajno oplemenjuje nastavni proces na način da budući dizajneri, ali i nastavnici, dobivaju nesvakidašnju priliku biti kompetitivni i dokazati maksimum svoje kreativnosti. Suradnja s nizozemskim sveučilištem još je jedan od koraka u širenju mreže internacionalnih institucija s kojima Visoko učilište Algebra surađuje, a prilika da studenti pritom rade na rješenju za globalno prepoznatljivog klijenta i tvrtku koja je vodeća u svojem tržišnom segmentu jako je važna za njihovo stjecanje iskustva“, naglasio je doc.art.dr.sc. Siniša Bogdanović, voditelj studija dizajna na Visokom učilištu Algebra.

S nestrpljenjem čekamo početak prvog godišnjeg natjecanja International Creative Design Challenge između naših dviju škola, Visokog učilišta Algebra i Škole za komunikaciju, medije i IT Sveučilišta Hanze. Naglašavamo 'godišnjeg' jer imamo ambiciju da ovo kreativno natjecanje raste te da u njemu s vremenom sudjeluje sve više i više učilišta i sveučilišta gdje se studira primijenjena znanost. Od svega će najviše profitirati naši studenti, za koje već znamo da će njihovo buduće zanimanje biti prožeto raznim kulturama i sve više internacionalnog karaktera. A ovo je natjecanje upravo takvo! Bio je velik izazov pripremiti ovo prvo natjecanje zajedno s Algebrom i adidasom te se nadamo da će ono biti odličan temelj za mnoge daljnje projekte“, naglasili su Nicolette Wever i Harro Leupen, predavači sa Sveučilišta Hanze.

Tim Sveučilišta primijenjenih znanosti Hanze iz Groningena
Tim Sveučilišta primijenjenih znanosti Hanze iz Groningena