Dreger nanožnica

Opijenost se mjeri senzorom koji se stavlja oko gležnja i otkriva koncentraciju alkohola iz male količine znoja

Mladen Smrekar utorak, 1. veljače 2022. u 06:00

Koliko ste popili? Na ovo naizgled jednostavno pitanje nije uvijek lako odgovoriti. Iako postoje opće smjernice o odgovornoj konzumaciji alkohola, razina intoksikacije osobe ovisi ne samo o broju pića koje konzumira, već i o sadržaju alkohola u tim pićima i drugim čimbenicima.

Senzori oko gležnja

Istraživači Odjela za biobihevioralno zdravlje Sveučilišta Penn State pokazali su kako nosivi senzori mogu otkriti kada će pijenje dovesti do negativnih posljedica. Opijenost su mjerili senzorom koji se stavlja oko gležnja i otkriva koncentraciju alkohola iz male količine znoja.

Transdermalni senzori koncentracije alkohola daju više podataka od povremenih rezultata alkometara
Transdermalni senzori koncentracije alkohola daju više podataka od povremenih rezultata alkometara

Istraživanje je pokazalo kako se upotrebom nosive tehnologije mogu spriječiti posljedice povezane s prekomjernim konzumiranjem alkohola - od automobilskih nesreća, preko izostanaka s posla zbog mamurluka, do seksualnih napada -  i to na osobnoj razini.

Mjerenje opijenosti kroz kožu

Senzori koji mjere koncentraciju alkohola kroz kožu, takozvani transdermalni senzori koncentracije alkohola, daju više podataka od povremenih rezultata alkometara. Ti senzori mogu zabilježiti vršnu razinu intoksikacije osobe, stopu kojom se netko opija te koliko je alkohola bilo u njihovom sustavu i koliko dugo.

Uz to, transdermalni senzori jednostavniji su od drugih dostupnih metoda za mjerenje intoksikacije. Dok alkotestovi i analize uzoraka krvi zahtijevaju aktivnu suradnju, transdermalni senzori su pasivni i nenametljivi. Sadržaj alkohola u krvi može se procijeniti na koži jer se 1% konzumiranog alkohola izlučuje znojem, a koncentracija alkohola u znoju slična je koncentraciji u krvi.