Deset hrvatskih studenata odlazi na praksu u Huawei

Huawei i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva potpisali su još u travnju Memorandum o suradnji u projektu Seeds for the future, kojim se okuplja studente u razmjeni znanja i iskustva

Sandro Vrbanus subota, 26. listopada 2019. u 01:06

U Zagrebu je predstavljeno deset hrvatskih studenata koji u sklopu projekta "Seeds for the Future" odlaze na praksu u Huaweijevu središnjicu u kineskom gradu Shenzhen. Odlaskom prve skupine studenata u Kinu započinje realizacija suradnje dogovorene potpisivanjem Memoranduma u sklopu Summita država Srednje i Istočne Europe i Kine koji se u travnju održao u Dubrovniku. Studenti hrvatskih sveučilišta sljedeća dva tjedna imat će priliku upoznati se s poslovanjem Huaweija i dobiti jedinstveni uvid u programe istraživanja i razvoja novih tehnologija, načina komercijalizacije te proizvodnje.

U provođenje inicijative "Seeds for the Future" uključila su se hrvatska sveučilišta koja su zadužena za administrativnu podršku, dok Huawei izabire najbolje kandidate i uz suradnju s Veleposlanstvom NR Kine osigurava svu logističku podršku.

Deset studenata svake godine

"Memorandum o suradnji potpisali smo s ciljem pružanja prilike hrvatskim studentima da se upoznaju s najnovijim tehnologijama, steknu znanja i iskustvo i dožive Kinu. Ugodno nas je iznenadio njihov odaziv i sretni smo zbog toga. U sklopu ovog projekta imat će priliku raditi u interdisciplinarnim timovima sastavljenim od kolega sa različitih kineskih sveučilišta, kako bi na najbolji način dobili uvid u način razvoja tehnoloških projekata na najvišoj razini", izjavio je Zhang Heng, direktor Huaweija u Hrvatskoj, dodavši kako će projekt trajati pet godina, a tijekom svake godine Kinu će posjetiti 10 studenata.

Svoje oduševljenje nisu krili ni studenti, koji motivirani i uzbuđeni iščekuju svoje putovanje na Daleki istok. Većina ih smatra kako će se vratiti u Hrvatsku s velikim znanjem i vrijednim iskustvom, koje će im uvelike koristiti u budućnosti.

"Veliko hvala tvrtki Huawei, Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, NR Kini i svima koju su na bilo koji način uključeni u provedbu ovog projekta. Drago nam je što je naš trud prepoznat i što smo dobili ovakvu prekrasnu priliku za profesionalni, ali i osobni razvoj. Ovo je velika nagrada, ali predstavlja i veliku odgovornost da Hrvatsku predstavimo u što boljem svjetlu", izjavio je Marko Njirjak, student Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Memorandum o suradnji Hrvatske i Huaweija potpisan je tijekom 16+1 Croatia Summita 2019. koji se održao u Dubrovniku.

"Mladi su naša budućnost i moramo ulagati u njihovo znanje kako bi napredovali kao društvo i kao zemlja općenito. Ovim sporazumom stvorili smo jedinstvenu prigodu kojom će se 50 hrvatskih studenata tijekom pet godina upoznati s vrhunskom tehnologijom, rješenjima te načinom funkcioniranja tvrtke Huawei koja je poznata po inovacijama, naprednim rješenjima i tehnološkim postignućima. Našim studentima želimo uspjeh u sudjelovanju u ovoj globalnoj inicijativi i nadamo se da će im ovaj program omogućiti da unaprijede svoja znanja i iskustva, a kasnije da pridonesu razvoju inovativnih rješenja u brzorastućoj IT industriji",  izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva.