Mladi hrvatski inovatori dospjeli u udžbenike Tehničke kulture

U novoj seriji udžbenika Svijet tehnike u izdanju Školske knjige su kao primjeri uspješnih poduzetnika i inovatora iskorištene strip-priče o aktualnoj generaciji predvodnika hrvatske tehnološke scene

Sandro Vrbanus utorak, 9. ožujka 2021. u 12:37

Razmišljajući o konceptu novih udžbenika Tehničke kulture, kako bi trebali izgledati te kako ih uskladiti sa novim kurikulumom, urednica iz Školske knjige Maja Mačinko, ujedno i učiteljica tehničke kulture, došla je na iznimnu ideju: u udžbenike ubaciti stripove sa pričama o Hrvatskim inovatorima i poduzetnicima koji su uzor današnjim mladima. Umjesto klasičnih priča o već dobro poznatim znanstvenicima poput Tesle, u stripovima su se našle motivacijske priče istaknutih predstavnika aktualne tehnološke scene u Hrvatskoj, s njihovim koracima od školskih klupa do onoga što danas jesu.

Svaki strip povezuje nečiju životnu priču sa cjelinom iz područja kojom se bavi. Na taj način autori udžbenika pokušali su novim generacijama pokazati da mogu postati što god žele.

Stripovi u udžbenicima od 5. do 8. razreda

Tako se u udžbeniku Svijet tehnike 5 pojavljuje priča akademika Nikole Bašića kako su nastale Zadarske orgulje, Alberta Gajšaka koji je sa 18 godina lansirao MakerBuino, Ivana Mrvoša i njegovih inovacija koje su rezultirale pametnom klupom priznatom u svijetu te Mate Rimca i njegovog puta od natjecanja u školi do tvrtke Rimac automobili.

Udžbenik Svijet tehnike 6 pokriva i područje graditeljstva te se u njemu nalaze priče arhitekta Igora Franića, sveučilišnog profesora koji je radio na projektu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, arhitektice Kate Marunice koja je sa svojim timom zaslužna za spomenik Gordanu Ledereru u Hrvatskoj Kostajnici, priču o nastanku vjetroelektrana na otoku Pagu, te priču o Ivanu Kožaru, autoru inovativne glazbene Tesline zavojnice.

Svijet tehnike 7 bavi se strojarstvom i metalima pa je tako u stripu priča o metalurškome fakultetu u Sisku kroz oči dekanice Zdenke Zovko Brodarac, Kreši Kordiću koji povezuje automatizaciju i strojeve, Ireni Petir, prvoj ženi automehaničarki s vlastitim servisom i položenim majstorskim ispitom, te docentici Ankici Kovač koja je nakon studija zrakoplovstva kroz rad na FSB-u napravila prototip prvog Hrvatskog bicikla na vodik te i prvu punionicu vodika u Hrvatskoj.

Svijet tehnike 8 pokriva područje elektronike, elektrotehnike te robotike a automatikom. Ovdje je svoju priču ispričala ekipa koja je napravila STEMI heksapod – edukacijskog robota kojeg djeca sama sastavljaju i programiranju. Drugi strip priča o dr.sc. Ani Sović Kržić koja osim što je profesorica na FER-u ujedno je i prva žena predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza.

U završnom stripu svi njegovi akteri poslali su poruku svim učenicima: "Dragi učenici, pokazali smo vam svoje korake od školskih klupa do uspjeha. A sada je red na vama da radite velike i korisne stvari. Budite uporni i ustrajni. Nadamo se da će neko od područja tehničke kulture iz naših udžbenika inspirirati i vas u izboru vašeg budućeg zanimanja. Jer u životu je najvažnije pronaći ono nešto što voliš i što te usrećuje, kao što tehnika usrećuje sve nas."

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi