Proglašeni pobjednici ovogodišnjeg programa Generacija NOW vrijednog 700.000 kuna

Najbolji projekti ovogodišnjeg natječaja su ‘Restoran prijateljstva’ OŠ Tučepi, ‘LED PAD’ zagrebačke OŠ Malešnica i ‘Projekt Bionica’ Krapinskog informatičkog kluba KRIK

Bug.hr petak, 25. lipnja 2021. u 13:25

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) proglasili su ovogodišnje pobjednike Generacije NOW programa koji sa 700.000 kuna vrijednom godišnjom donacijom promiče razvoj STEM znanja i digitalnih vještina kod mladih.

Prema odluci stručnog žirija, u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole najbolji je projekt pod nazivom ‘Restoran prijateljstva’ OŠ Tučepi, dok je u kategoriji petog do osmog razreda najboljim proglašen projekt ‘LED PAD’ zagrebačke OŠ Malešnica. Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je ‘Projekt Bionica’ Krapinskog informatičkog kluba KRIK.

Restoran prijateljstva
Restoran prijateljstva

Nagrađeni projekti

Projekt ‘Restoran prijateljstva’ predstavlja restoran budućnosti s robotskom poslugom koji prepoznaje vaše prehrambene potrebe uz pomoć Neuron elektronike, snage sunca i vjetra. ‘LED PAD’ je zabavna igra koja pomaže u razgibavanju i razvijanju refleksa, a izrađena je u obliku okomite interaktivne ploče na kojoj se nalazi 30 gumba i 30 pripadajućih LED dioda koji su povezani na Arduino mikrokontroler. ‘Projekt Bionica’  je robotska ruka kojom se upravljaju kretnje ljudske ruke u zraku. Koristeći Leap Motion senzor i vlastiti softver na računalu prenosimo kretnje ljudske ruke na robotsku ruku.

"Ovogodišnji program okupio je sjajne mlade timove vođene predanim mentorima i rezultirao je brojnim genijalnim projektima kojima su sudionici iskazali veliku kreativnost. Generacijom NOW potičemo usvajanje STEM znanja kod djece od najranije dobi i sretni smo što im pomažemo da ostvare svoj puni potencijal i razviju važne digitalne vještine", poručio je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija.

Na natječaj su se mogle prijaviti sve obrazovne i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM-om. Svim sudionicima pomagali su stručnjaci Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), partnera programa. Hrvatski Telekom svim je sudionicima donirao najmoderniju opremu, omogućio besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te ih podržao financijski, a rezultat su inovativni projekti budućih STEM stručnjaka.

 Od početka provedbe, donacijski natječaj Generacija NOW uspješno je prošlo više od 2.200 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 300 obrazovnih institucija. HT je do danas u razvoj digitalnih vještina učenika i mentora u Hrvatskoj uložio više od četiri milijuna kuna.