Škola budućnosti: online predavanje o robotici i umjetnoj inteligenciji za sve

Učenici iz škola uključenih u projekt Škola budućnosti moći će o robotima i umjetnoj inteligenciji razgovarati sa znanstvenicom Danicom Kragić Jensfelt

Sandro Vrbanus petak, 16. travnja 2021. u 12:43

Škola budućnosti je edukativni projekt koji su pokrenule domaće tehnološke kompanije STEMI i Infobip u partnerstvu s A1 Hrvatska. Glavni cilj mu je hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost na način da im se kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. Dodatno, želja svih uključenih partnera je osnažiti vezu između ICT sektora i obrazovanja, ali i kod mladih u Hrvatskoj razvijati inovativnost i poticati poduzetništvo.

Projekt je službeno započeo prije mjesec i pol dana odabirom ukupno šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji tijekom 2,5 mjeseca razvijaju chatbot koji odgovara na jedno od 17 ciljeva održivosti Ujedinjenih Naroda. Osim toga, projekt Škole budućnosti promiče zajedništvo i dijeljenje znanja među učenicima, profesorima, poslovnom i znanstvenom zajednicom.

Online predavanje

Predavanje ugledne znanstvenice Danice Kragić Jensfelt, profesorice robotike i umjetne inteligencije na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu,  prvotno je bilo zamišljeno samo za učenike ogulinske osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, međutim tamošnja učiteljica Anita Belančić predložila je da ono ipak bude dostupno svim učenicima i učiteljima uključenima u projekt Škola budućnosti, ali i svim ostalim školskim ustanovama u zemlji.

"Posebno nas raduje što je inicijativa došla od učiteljice koja je ovo predavanje osigurala za svoje učenike, ali je imala želju omogućiti sudjelovanje svim školama u Hrvatskoj. To su vrijednosti na kojima gradimo temelje škola budućnosti – inkluzivnost, međusobno pomaganje i dijeljenje znanja unutar zajednice",  ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Atraktivno predavanje pod nazivom "Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?" održat će se u utorak, 20. travnja u 13:30 sati na platformi Microsoft Teams, a sve škole, učenici i profesori mogu se prijaviti na web stranici projekta.

Ujedno, riječ je o prvom u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Profesorica Danica Kragić Jensfelt je svakako jedna od tih stručnjaka te je u povodu svog gostovanja poručila: "Veselim se predavanju i pitanjima učenika – tehnološki razvoj je vrlo brz i ovakva predavanja pomažu nam svima da naučimo nešto novo!"Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi