Spajanjem Algebre i Bernaysa nastaje daleko najveće privatno sveučilište u Hrvatskoj

Dvije velike domaće obrazovne ustanove u novu će nastavnu godinu ući zajednički i s novim imenom, Sveučilište Algebra Bernays

Sandro Vrbanus utorak, 2. srpnja 2024. u 17:11

Danas je potpisan memorandum kojim se, prvi put u Hrvatskoj, spajaju dvije velike privatne obrazovne ustanove. U novu akademsku će godinu zajedničkim snagama i pod novim imenom ući Veleučilište Bernays i Sveučilište Algebra. Nakon službenog spajanja i zadovoljavanja svih potrebnih procedura, najveće privatno učilište u Republici Hrvatskoj postat će – Sveučilište Algebra Bernays.

Kruna dugogodišnje suradnje

Početak procesa spajanja u Algebrinom su kampusu najavili članovi uprava dviju učilišta. Taj korak opisan je kao logičan nastavak dugogodišnje suradnje Algebre i Bernaysa, koji će donijeti sinergijske učinke i učiniti visoko obrazovanje u Hrvatskoj još kvalitetnijim. Na pitanje što će tko nakon spajanja i zajedničkog nastupa na tržištu dobiti, naglašeno je kako će najveći dobitnici biti – studenti, koji će imati pristup još boljim integriranim interdisciplinarnim sveučilišnim programima, koji će pokrivati područja od digitalnog marketinga, poslovanja, preko računalstva pa sve do komunikacija.

Spajanje će biti obavljeno bez financijskih transakcija. Drugim riječima, nije riječ o preuzimanju već o razmjeni vlasničkih udjela, a dosadašnji će čelni ljudi obje institucije imati svoje mjesto u upravnim tijelima novog sveučilišta. Ovog upisnog roka studenti će biti upisivani po postojećim programima, a integracija u jednu obrazovnu instituciju bit će postupna, i u skladu sa zakonskim procedurama – od akreditacija studija pa nadalje. Očekivano je da će ona potrajati do kraja godine, ako ne i dulje.

Sinergija nakon spajanja

Od jeseni, pak, sva će nastava obje institucije biti održavana u Algebrinom kampusu, što će olakšati spajanje i donijeti određene sinergijske učinke. Naredne akademske godine Algebra i Bernays zajednički će imati oko 2.800 studenata i 28 programa, a ukratko su predstavljeni i planovi širenja. Kroz narednih pet godina broj polaznika bi se trebao povećati do oko 4.500.

Kad je riječ o planovima za skoriju budućnost, najavljeno je zajedničko pokretanje niza novih studijskih programa, od preddiplomske do doktorske razine, kao i nastavak širenja na strana tržišta, do kojeg mora doći zbog izazova s brojnošću domaćih studenata (i općenito pada populacije u Hrvatskoj). Plan je da se kroz idućih pet akademskih godina pokrene niz novih studija, projekata te programa obrazovanja odraslih i specijaliziranih MBA programa koji će zahvatiti znatno šira područja u odnosu na ona koja su Algebra i Bernays zauzimali samostalno.

Nakon što prođe novi proces akreditacija Sveučilišta, prema zakonski propisanim procedurama, doći će i do usklađivanja školarina. U Algebri se danas svi programi izvode po istim cijenama školarine, koja iznosi oko 5.000 eura na godinu za dodiplomske programe, pa je za očekivati da će se tome približiti i školarine za dosadašnje programe Benaysa. Gledano s poslovne strane, očekuje se već spomenuti rast broja studenata, pa samim time i prihoda. Plan je da oni s dosadašnje razine od, zajednički gledano, oko 23 milijuna eura, porastu na više od 40 milijuna eura u narednih pet godina.

Dužnost rektora Sveučilišta Algebra Bernays obnašat će dosadašnji rektor Algebre izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, dosadašnji dekan Bernaysa izv. prof. dr. sc. Damir Jugo preuzima dužnost predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta. Osnivač i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Bernaysa Mario Petrović bit će dio upravljačke strukture nove grupacije koja će nastati ovim udruživanjem, a čiji je završetak planiran za posljednji kvartal 2024. godine kada će se potpisati završni ugovor, promijeniti nazivi u registrima i započeti odgovarajući postupci kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre istaknuo je da je današnje potpisivanje memoranduma između Algebre i Bernaysa naznaka da postoji prostor za daljnje iskorake privatnog obrazovanja u Hrvatskoj: "Proces pripajanja nastavit ćemo odgovorno, gledajući interese studenata i zaposlenika te dugoročnu viziju osnivača. Imamo zajednički cilj – nastaviti osiguravati domaćim i stranim studentima, polaznicima, učenicima, stručnjacima vodećih hrvatskih firmi i institucionalnim klijentima, vrhunsko obrazovanje i usluge koje prvenstveno čine razliku za njih same. U tom duhu i niti vodilji, želja nam je nastaviti stvarati još veće vrijednosti za društvo u cjelini."