Microsoft počinje slati obavijesti o prekidu podrške za Windows 8.1

Windows 8.1 trebao je popraviti sve ono što u Windowsima 8 nije valjalo.

Tomislav Stanković subota, 25. lipnja 2022. u 10:31
📷 Image: https://www.microsoft.com/en-us/windows/end-of-support
Image: https://www.microsoft.com/en-us/windows/end-of-support

Microsoft će uskoro početi slati obavijesti Windows 8.1 korisnicima s informacijom o skorašnjem prekidu podrške koja nastupa 10 siječnja 2023. godine. To naravno ne znači da će postojećim korisnicima računala prestati raditi. Sve će raditi kao i inače, samo bez novih nadogradnji i sigurnosnih ažuriranja.

Suprotno ranijoj praksi Microsoft ovaj put neće ponuditi ESU (Extended Security Update) program tako da niti poslovni korisnici neće imati izbora nego preuzeti rizik korištenja operacijskog sustava bez novih sigurnosnih ažuriranja ili se prebaciti na noviju verziju Windowsa.

Windows 8.1 išao je u smjeru poboljšanja svega onoga što u Windowsima 8 nije valjalo. Možda je jednostavno bilo pogrešno vrijeme za onakav fokus na uređaje osjetljive na dodir. Pa iako su se Windowsi 8.1 pokušali odmaknuti od toga korisnici više nisu imali povjerenja i bili su spremni čekati nešto novo ili ostati na Windowsima 7.

Windows 8.1 korisnici sada trebaju odlučiti hoće li, ako im računala to hardverski podržavaju, nadograditi svoje sustave na noviju verziju, kupiti novo računalo ili riskirati korištenje nesigurnog operacijskog sustava.