October 2018 Update donio i oštećenu Zip funkciju zbog koje također nestaju podatci

Čini se kako je problem oko nestajanja podataka na Windows 10 računalima s October 2018 Updateom dobio svoj nastavak – oštećena Zip funkcija također bez upozorenja briše podatke

Stjepan Bilić utorak, 23. listopada 2018. u 14:41

Nedavna afera s nestankom podataka na računalima s Windowsima 10, a na koje su njihovi vlasnici odlučili instalirati zadnju nadogradnju October 2018 Update vam je zasigurno poznata. Ako nije, ovdje možete ponoviti gradivo.

Taman kada se učinilo kako je povlačenjem nadogradnje afera iza nas, stigao je njezin mini nastavak. Dio korisnika je ponovno primijetio kako ima problema s nestankom podataka, no ovog puta nakon upotrebe ugrađene Zip funkcije u Windowse 10.

Dosadašnja praska je bila da nas Microsoft upozori kako na mjestu raspakiravanja Zip datoteke već postoje datoteke s identičnim nazivom i tada nam je nudio tri opcije. Mogli smo nastaviti s raspakiravanjem datoteka te stare pregaziti novima, preskočiti raspakiravanje datoteka s istim nazivom ili baciti oko na iste i potom odlučiti što ćemo s njima – ostaviti stare ili ih prepisati (pregaziti) s novima.

Kod dijela korisnika ovaj se izbornik  nakon nadogradnje Windowsa 10 na October 2018 Update više ne pojavljuje
Kod dijela korisnika ovaj se izbornik nakon nadogradnje Windowsa 10 na October 2018 Update više ne pojavljuje

No, čini se kako je dotična funkcija oštećena te da se to pitanje nakon October 2018 Updatea više ne pojavljuje. Da bude gore, prema iskustvima korisnika, Zip funkcija automatski prebriše stare datoteke novima, a zna se dogoditi i da nakon raspakiravanja datoteka na kraju nema ni starih ni novih datoteka. Također dio korisnika javlja kako se zna dogoditi da Zip funkcija u Windowsima 10 odjednom prestane s radom bez da su datoteke raspakirane.

Drugi su pak korisnici primijetili probleme s Drag and Drop funkcijom koja također ne radi kako bi trebala. Naime, iako se čini kako se nove datoteke dodaju starima, po završenom poslu istih nema u odredišnoj mapi. Sve navedeno upućuje na zaključak kako navedeni problemi nastaju jedino kada se koristi Zip funkcija iz Windowsa 10 1809.

Dok Microsoft ne riješi ovaj problem jedino rješenje je korištenje aplikacija drugih proizvođača poput 7-Zipa i sličnih.