Početkom prosinca iOS 12 pogoni 70% Appleovih mobilnih uređaja

Apple je početkom ovog mjeseca objavio svoje redovno izvješće o zastupljenosti iOS-a na njihovim mobilnim uređajima – iOS 12 je vrlo brzo dogurao do čak 70%

Stjepan Bilić četvrtak, 6. prosinca 2018. u 18:00

Apple redovno svakog mjeseca (uz pokoju iznimku) na svojim stranicama za developere objavljuje podatke o zastupljenosti pojedinih inačica iOS-a. Shodno tomu niti zadnji mjesec u 2018. godini (prosinac) nije izuzetak od tog pravila.

Najnovija inačica Appleovog operacijskog sustava za mobilne uređaje iOS 12 slovi ujedno i za najbrže prihvaćenu. Tako je barem na nedavnom njujorškom događaju ustvrdio Tim Cook, prvi čovjek Applea, što su i razne analitičke tvrtke i potvrdile.

Razlog tomu zasigurno leži u odluci da se stane s razvojem novih mogućnosti i da se postojeće ispeglaju od bugova koji su, ako se sjećate, bili jedni od neželjenih featurea iOS-a 11. Čini se kako je Apple odradio dobar posao jer se iOS 12 vrlo brzo našao prvo na 50%, a zatim i na 60% Appleovih mobilnih uređaja.

Prema ovomjesečnim podacima koji su zaključeni s 3. prosincem, iOS 12 instaliran je na 70% podržanih Appleovih mobilnih uređaja. Njegov prethodnik je tako s prošlomjesečnih 29% udjela pao na 21%. Starije inačice poput iOS-a 10 i starijih su očito zapele u svojevrsnoj beskonačnoj petlji, jer i dalje čvrsto drže udio od 7%, koliki su imale i zadnjih par mjeseci.

Sličan je slučaj bio i u protivničkom taboru (Google) gdje su duži vremenski period Androd Ice Cream Sandwich i Gingerbread imali po 0,3% korisnika. Potonji je tek krajem listopada pao na 0,2% čime se približio skorom izgonu s Googleove ljestvice.

Od prije par mjeseci Apple je počeo objavljivati i statistiku starosti mobilnih uređaja na kojima temelji podatke o zastupljenosti. Od svih uređaja koji su zaključno s 3. prosincem imali instaliran iOS 12, 72% njih je prodan u zadnje četiri godine.