Vraća se Edubuntu kao službena verzija Ubuntua 23.04

Edubuntu, prethodno poznat kao Ubuntu Education Edition, službena je verzija Ubuntu OS-a dizajnirana za korištenje u učionicama, a originalno je razvijena u suradnji s nastavnicima

Tomislav Stanković nedjelja, 16. travnja 2023. u 07:03
📷 Image: DistroWatch
Image: DistroWatch

Primarni cilj Edubuntua, koji je predstavljen 2005., bio je omogućiti edukatorima s ograničenim tehničkim znanjem postavljanje računalnog okruženja za učenje te upravljanje tim okruženjem. Osim toga, cilj je bio omogućiti maksimalno iskorištavanje raspoložive, starije, opreme.

Novi Edubuntu je zapravo Ubuntu Desktop s puno obrazovnih aplikacija.

Od važnijih tu su obrazovni paket GCompris za djecu od 2 do 10 godina, uređivač Inkscape SVG, softver za izdavaštvo Scribus, uređivač rasterske grafike TuxPaint za djecu, aplikacija Stellarium planetarium i čitač, organizator i uređivač e-knjiga Calibre.

📷 Image: discourse.ubuntu.com
Image: discourse.ubuntu.com

Edubuntu 23.04 također uključuje aplikaciju za 2D dizajn LibreCAD, učitelj tipkanja Tux Typing, program za izradu dijagrama Dia, aplikaciju za crtanje kemijskih struktura Chemtool, kolaborativni uređivač u stvarnom vremenu Gobby, uređivač slika Drawing.

Tu je i nekoliko aplikacija iz obrazovnog paketa KDE.

Kako ne bi sve ostalo na "ozbiljnim" aplikacijama uključeno je i nekoliko igara kao što su klasična igra vješala KHangMan, igra za poboljšanje pamćenja Blinken i druge.