Za sigurno korištenje Windowsa 10 nakon 14. listopada 2025. potrebno je platiti pretplatu

Cijena za proširena sigurnosna ažuriranja (ESU) nakon kraja podrške za Windows 10 iznosi oko 56 eura po uređaju za prvu godinu nakon čega se svake godine poduplava

Tomislav Stanković četvrtak, 4. travnja 2024. u 11:30
📷 Erick Cerritos, Unsplash
Erick Cerritos, Unsplash

Osim određenih LTSC izdanja, Windows 10 od 14. listopada 2025. dolazi do kraja podrške čime prestaje primanje kritičnih i/ili važnih sigurnosnih ažuriranja. Korisnicima koji u međuvremenu ne prijeđu na Windows 11 nudi se plaćanje godišnje pretplate kako bi nastavili primati sigurnosna ažuriranja, objavljeno je na Windows IT Pro blogu.

Cijena prve godine iznosi oko 56 eura po uređaju nakon čega se udvostručuje oko 112 eura za drugu godinu, a zatim se ponovno udvostručuje u trećoj godini oko 225 dolara.

"Cijena će se udvostručiti svake uzastopne godine, najviše tri godine. Ako odlučite uskočiti u program u drugoj godini, morat ćete platiti i za prvu godinu jer su ESU kumulativni"

Razlog takve odluke navodno leži iza činjenice da ova ažuriranja trebaju poslužiti kao privremeno rješenje i poticaj korisnicima da prijeđu na novije verzija Windowsa.

Ipak, Microsoft će poslovnim korisnicima koji koriste njihovo rješenje za ažuriranje temeljeno na oblaku kao što su Intune ili Windows Autopatch ponuditi 25 posto popusta dok će škole dobiti još veći popust. Za krajnje tj. privatne korisnike za sada nisu objavljeni popusti.