Alan Turing dobio priznanje na novčanici od 50 funti

Engleska središnja banka ovoga je tjedna otkrila dizajn nove novčanice od 50 funti na kojoj će se naći lik oca računalstva i pionira kriptografije Alana Turinga

Sandro Vrbanus nedjelja, 28. ožujka 2021. u 14:43

Guverner engleske središnje banke Bank of England Andrew Bailey ovoga je tjedna službeno otkrio dizajn nove novčanice od 50 funti, na čijem će se posebnom izdanju naći lik Alana Turinga, čovjeka kojeg često nazivamo "ocem računalstva". Ovaj potez bio je najavljen prije godinu i pol, a sada je dizajn komemorativne novčanice finaliziran i spreman za puštanje u opticaj. To će se službeno dogoditi 23. lipnja, na 99. obljetnicu rođenja velikana računalne znanosti i kriptografije.

Nova novčanica od 50 funti sadrži napredne sustave zaštite, načinjena je od izdržljivog plastičnog polimera, i trebala bi biti jedna od najsigurnijih ikada. Na njoj prikazana fotografija Alana Turinga nastala je 1951. godine, a uz nju na novčanici možemo vidjeti detalje poput Turingovog računalnog stroja Automatic Computing Engine i nacrta za stroj British Bombe kojim su dešifrirane poruke njemačke Enigme.

Tu je i Turingova slavna izjava iz 1949. godine: "Ovo je samo okus onoga što dolazi, i samo sjena onoga što će tek biti", njegov potpis, te – kako bi se zaokružio dojam geekovske novčanice – na prikazanoj bušenoj traci binarnim kodom ispisan je datum rođenja Alana Turinga.

Spomenik Alanu Turingu u Manchesteru gdje je jedno vrijeme živio i radio
Spomenik Alanu Turingu u Manchesteru gdje je jedno vrijeme živio i radio