Dara Khosrowshahi bit će novi CEO Ubera

Pomalo iznenađujuće Uberova je uprava za novog glavnog izvršnog direktora odabrala dosadašnjeg šefa Expedije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. u 09:09

Uberova uprava je nakon višednevnog vijećanja ovoga vikenda donijela odluku o tome tko će biti novi generalni izvršni direktor te kompanije. Iako se očekivalo da će na mjesto CEO-a biti imenovan Jeff Immelt, donedavni direktor General Electrica, ili pak Meg Whitman iz HP-a, to se nije dogodilo. Posao prvog čovjeka Ubera bit će ponuđen trećoj osobi koja se našla u najužem izboru, i to onoj o kojoj se do sada u tom kontekstu nije govorilo.

Bit će to Dara Khosrowshahi, 48-godišnji menadžer koji posljednjih 12 godina vodi kompaniju Expedia (vlasnika web stranica za traženje jeftinih putovanja kao što su Hotels.com, CarRentals.com, Trivago i slične).

Khosrowshahi je rođen u Iranu, a odrastao u američkoj saveznoj državi New York. Po struci je inženjer elektrotehnike, sa iskustvom u financijama, investicijskom bankarstvu te poslovanju s online platformama. Njegovi zaposlenici na stranici Glassdoor izrazili su pozitivno mišljenje o njemu u čak 94% slučajeva, što ga je smjestilo na 39. mjesto najbolje ocijenjenih šefova u SAD-u.

Pred njim je sada, prihvati li ovaj posao, velik izazov reorganizacije Ubera, promjene njihove unutarnje kulture i atmosfere, kao i borba za normalizaciju "opsadnog stanja" koje vlada otkako je Kalanick otišao s čela kompanije (a počelo je i nešto ranije). Izvori za Re/Code govore kako je čak i izbor novog CEO-a doveo do nesuglasica unutar uprave koja se nije moga odlučiti između Immelta Whitman. Njih dvoje su potom povukli svoje kandidature, što upravi nije ostavilo izbor nego odabrati jedinog preostalog kandidata Khosrowshahija.