Samsungov Jay Y. Lee pušten iz zatvora

Južna Koreja skratila je zatvorsku kaznu nasljedniku Samsungovog koncerna i nakon godinu dana ga pustila na slobodu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 5. veljače 2018. u 12:50

Najvjerojatniji nasljednik Samsungovog imperija i posljednjih godina efektivno prvi čovjek ove kompanije, Jay Y. Lee, prošle je godine bio osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina zbog velikog korupcijskog skandala. 49-godišnji Lee nalazi se u zatvoru od veljače prošle godine, kada je prvi puta uhićen, a suđenje je bilo završeno u kolovozu kada mu je izrečena i spomenuta zatvorska kazna.

Međutim, sada, niti godinu dana nakon što je uhićen, najmoćniji čovjek u Samsungu pušten je na slobodu. Prizivni sud Južne Koreje umanjio je jutros ukupnu kaznu određenu prošle godine upola, na dvije i pol godine. Ostatak zatvorske kazne pretvoren je u uvjetnu kaznu s rokom kušnje od četiri godine.

S obzirom na vrijeme provedeno u pritvoru do sada, Jay Y. Lee postao je ovom pravomoćnom presudom slobodan čovjek. Sud je prihvatio žalbu Leejevih odvjetnika i odbacio optužbe za podmićivanje.

Podsjetimo, Lee je u zatvoru završio kada se otkrilo da je financijskim donacijama, putem povezanih osoba i prijatelja, davao mito sada već opozvanoj predsjednici Južne Koreje Park Geun-hye. Navodno je sponzorirao i jahačku karijeru njezine kćeri, a zauzvrat je Park osigurala Samsungu odobrenje za spajanje njegovih kompanija – što je, u konačnici, osiguravalo Leeju veću kontrolu nad korporacijom.